fbpx
У ЗСУ дозволили електронні журнали обліку

У ЗСУ дозволили електронні журнали обліку

Міністерство оборони (МОУ) Реформа Україна

Міноборони дозволило у Збройних Силах вести облікові регістри та допоміжні документи лише в електронній формі.

Вказано, що Міноборони внесло зміни до наказу “Про затвердження Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України”.

Відтак військовим частинам надали право вести облікові регістри та допоміжні документи (журнали щодо майна) лише в електронній формі.

Але для цього можна використовувати лише те програмне забезпечення, яке або прийняте в експлуатацію Міноборони, або допущене до дослідної експлуатації та відповідає вимогам щодо захисту інформації.

Облік майна є одним з найбільш об’ємних бюрократичних процесів.

Обліковий журнал

У середньому командир роти наразі витрачає 50-80% свого робочого часу на бюрократію.

Для того, щоб почати вести електронний облік, командир або начальник військової частини повинен видати відповідний наказ.

Коли він набуде чинності дозволятиметься вести лише електронний облік – вести паперові журнали та дублювати інформацію буде заборонено.

«До переходу можна вести облік майна в інших програмах без окремого дозволу – до прикладу, Microsoft Office 365», – зазначили у Міноборони.

Проте у такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно – достатньо лише періодично підписувати узагальнюючу відомість при звірках

У відомстві додали, що у паперовій формі наразі залишатимуться первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати), оскільки вони підтверджують здійснення господарських операцій і можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях.

Нагадаємо, у січні Верховна Рада ухвалила закон, що має впровадити в Україні повноцінний електронний облік військовозобов’язаних.

Міністерство оборони (МОУ) Реформа Україна