fbpx
Україна та Чехія прагнуть спільно виробляти зброю і боєприпаси 

Україна та Чехія прагнуть спільно виробляти зброю і боєприпаси 

Європа ОПК Світ Співпраця Україна Чехія

Україна підписала з Чехією меморандум щодо військово-технічного співробітництва.

Співпраця передбачає спільне виробництво зброї та боєприпасів і модернізацію бронетехніки.

Меморандум про взаєморозуміння підписали міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін і перший заступник міністра оборони Чеської Республіки Франтішек Шульц.

Документ передбачає підтримку військово-технічної співпраці, спільних зусиль, зокрема, у підтримці виробництва озброєнь і боєприпасів.

Також передбачається підтримка й інших проєктів, які реалізують оборонні компанії в Україні та Чеській Республіці.

Олександр Камишін у соцмережах зазначив, що йдеться про спільне виробництво стрілецької зброї та боєприпасів, а також про модернізацію бронетехніки.

Крім того, у межах меморандуму передбачено укладення й окремих контрактів між суб’єктами двох держав.

Підписання документів відбулося в присутності президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали.

Очікується, що найближчим часом до України прибуде делегація Чехії для подальшого розвитку домовленостей, досягнутих між українською та чеською сторонами.

У червні міноборони Чехії повідомило, що на чеському підприємстві ремонтуватимуть українські танки Т-64, які тривалий час знаходилися на зберіганні. Точну кількість техніки, яка пройде капітальний ремонт, і дату початку робіт не називають із міркувань безпеки.

Контракт на ремонт та модернізацію танків Т-64 уклали на підставі меморандуму між чеським державним підприємством VOP CZ та українським державним концерном “Укроборонпром”, підписаному в лютому цього року.

Цей проєкт – один із перших конкретних результатів співпраці після створення так званого оборонного кластеру, який має підтримати створення нових чесько-українських спільних підприємств. Його планують використовувати для збільшення виробництва військової техніки для потреб Сил оборони України.

Європа ОПК Світ Співпраця Україна Чехія