fbpx
Україна та Швеція підписали безпекову угоду 

Україна та Швеція підписали безпекову угоду 

Європа Світ Україна Швеція

Україна підписала безпекову угоду зі Швецією під час візиту президента України Володимира Зеленського до Стокгольму.

Про це повідомляє офіційна сторінка офісу президента України.

З боку Швеції угода була підписана прем’єр-міністром Королівства Швеція Ульфом Крістерссоном.

У межах цієї угоди у період з 2024 по 2026 рік Швеція надасть Україні додаткову військову допомогу, а також фінансові пакети допомоги.

Бронетранспортер Pansarbandvagn 302 (Pbv 302). Фото: wikimedia.org

Насамперед йдеться загальну суму близько 6,5 мільярда євро, що становить приблизно 2,2 мільярда євро на рік. Ця сума зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа.

Пріоритетним напрямком допомоги буде авіація, а також системи протиповітряної оборони, бронетехніка, артилерія, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню й безпілотні апарати.

У повідомлені зазначено, що ця угода дозволила Україні отримати унікальні літаки дальнього радіолокаційного виявлення та управління ASC 890.

Також існує перспектива отримання від Швеції винищувачів Gripen та відповідне навчання українських пілотів на цих літаках.

Літак ASC 890 Швеції. Фото: flickr.com

«Унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням», — ідеться у повідомленні офісу президента України.

Окремо Швеція здійснюватиме підтримку обороно-промислового комплексу України та співпрацюватиме у розробці нового озброєння. Насамперед країна розвиватиме двосторонню співпрацю щодо локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в нашій країні.

Крім того, Швеція чітко підтвердила підтримку України на шляху до членства в ЄС і НАТО.

Раніше «Мілітарний» повідомляв, що Швеція подарує Україні два літаки дальнього радіолокаційного виявлення ASC 890.

Європа Світ Україна Швеція