fbpx
Українські дрони активно мінують дороги у тилу ворога

Українські дрони активно мінують дороги у тилу ворога

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Міни Україна

Сили оборони підривають логістику та тактичні операції окупантів, дистанційно мінуючи дороги та лінії бойового зіткнення.

Про це повідомляє «Мілітарний».

Українські підрозділи безпілотних авіаційних комплексів використовують дрони для дистанційного мінування шляхів у тилу окупантів. Для цього здебільшого застосовуються 10-кілограмові протитанкові міни ТМ-62 або їх українські аналоги.

Для цього використовують мультироторні дрони, що здатні зависати над необхідним місцем та мають великий запас корисного навантаження. Їх активно застосовують українські роти ударних безпілотників у ролі бомбардувальників.

Дрони такого великого розміру легко помітити: для виконання своїх задач вони часто зависають в одному місці та створюють багато шуму. Це робить їх вразливими до вогню стрілецького озброєння, тому тактика передбачає їх використання виключно в темну пору доби.

Залежно від підривача протитанкові міни, які скидають із дронів, можуть бути використані за прямим призначенням або як бомби великої потужності для руйнування фортифікацій.

Щоб міна не вибухнула при падінні та взвелася належним чином, її оснащують електричним «розумним» детонатором. Він вмикається на землі через деякий час після скидання та працює від батареї до 14 днів.

Спрацювання з подальшою детонацією міни може статися у разі появи великих металевих об’єктів або при переміщенні самої міни. Для цього в детонаторі встановлений гіроскоп, акселерометр та магнітометр.

Електричний детонатор для протитанкової міни, що був знайдений росіянами. Фото: Сергій Флеш.

Прикладом тактики дистанційного мінування можна бути нещодавнє відео від бійців бригади «Помста» ДПСУ, де за допомогою мінування був знищений бронетранспортер БТР-82.

«Наприклад, сапери супротивника перевірили дорогу о 19:00, за кілька годин ми вже скинули туди міну, а за годину на ній підривається російська бронетехніка», — розповідає Сергій Флеш, фахівець у галузі радіотехнологій.

Саме для цієї операції оператори БпЛА бригади прикордонників застосовували мультикоптер Vampire з тепловізійною оптикою, що ніс протитанкову міну ТМ-62.

Нічні «бомбардувальники» завдають росіянам серйозних втрат у техніці та живій силі. Щоб захиститися від них, окупанти виставляють уздовж лінії фронту пости акустичного контролю для виявлення часу, місцезнаходження великих дронів та подальшого сповіщення своїх сил про загрозу.

Утім, зазначає Флеш, українські військові знають про це та відстежують їх для подальшого знищення, зокрема, за допомогою інших дронів.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Міни Україна