fbpx
Український снайпер побив світовий рекорд

Український снайпер побив світовий рекорд

Війна з Росією Європа СБУ Світ Снайпінг Україна Херсонщина

Український снайпер В’ячеслав Ковальський побив світовий рекорд уразивши російського окупанта на відстані у 3800 метрів.

Інтерв’ю з бійцем опублікувало видання The Wall Street Journal.

58-річний колишній бізнесмен та стрілець-спорстсмен, а нині снайпер підрозділу контррозвідки Служби безпеки України В’ячеслав Ковальський здійснив свій постріл незадовго до світанку 18 листопада.

Разом зі своїм напарником, який розраховував відстань, швидкість вітру та інші параметри, він облаштував позицію на протилежному від російських військових березі Дніпра в Херсонській області.

Двоє бійців спостерігали за групами російських військових, які рубали ліс. Вони розцінили їх незначними цілями для пострілу. Однак ближче до обіду до них прибула група з п’яти солдатів, і Ковальський помітив, як один з них інструктує інших – це був офіцер.

Прийнявши рішення про постріл напарник В’ячеслава почав вимірювати відстань до солдатів. Він розрахував параметри пострілу, вологість і температуру повітря, які впливають на швидкість польоту кулі.

Використовуючи всі ці параметри, Ковальський зробив пробний постріл на відстань 300 метрів в сторону від цілі. Напарник повідомив йому про промах – вони неправильно врахували швидкість вітру, яка знесла кулю на 60 метрів. Снайпер швидко перезарядив гвинтівку та повторно прицілився.

Треба стріляти негайно, тому що вітер постійно змінюється“, – розповідає Ковальський.

І Ковальський зробив новий постріл.

На кадрах знятих бійцями можна побачити, що кулі знадобилося близько дев’ять секунд, щоб досягти своєї цілі на відстані у 3800 метрів.

Постріл Ковальського був схожий на артилерійський, адже для влучання куля пролетіла по параболі на висоті близько 100 метрів вище цілі, перш ніж знизитись під впливом сили тяжіння до її рівня.

За словами Ковальського, куля влучила в область грудей або живота росіянина. Він упевнений, що солдат загинув. За його словами, куля, яку вони використали, була настільки великою та летіла з такою швидкістю, що вижити після такого влучення було б неможливо.

Немає шансів, що він вижив“, – сказав Ковальський.

Цей постріл побив попередній світовий рекорд у 3500 метрів, встановлений у 2017 році канадським снайпером підрозділу Joint Task Force 2, котрий уразив ціль на відстані 3 540 м з гвинтівки McMillan TAC-50 калібру .50 BMG.

Я думаю, що росіяни тепер дізнаються, на що здатні українці. Нехай сидять вдома і бояться“, — сказав Ковальський.

Володар обрію

Новий світовий рекорд В’ячеславом Ковальським та його напарником був встановлений за допомогою української гвинтівки “Володар Обрію” (MCR Horizon’s Lord) калібру 12,7×114 мм HL.

Гвинтівка використовує унікальний патрон української розробки, що представляє собою кулю калібру 12,7 мм (.50 BMG) у переобжатій гільзі від патрону калібру 14,5×114 мм, що використовується кулеметом КПВТ. Його довжина становить 16 см.

Велика навіска пороху у кулеметній гільзі радянського зразка дозволила розігнати важку кулю до великої швидкості та передати їй достатню енергію для стабільного польоту на відстані більші за 2000 метрів.

Сама ж гвинтівка “Володар обрію” розроблена за участю провідних снайперів України, інженерів компанії «Володар Обрію». Вона є мультикаліберною та може бути легко переобладнана під шість різних калібрів.

Гвинтівка «Володар обрію». Фото: Підприємство Володар Обрію

Гвинтівка у калібрі 12,7×114 мм HL має довжину у 1,82 метри та масу 16,7 кг. Вона здатна вести прицільний вогонь на відстань до 3200 метрів.

У конструкції гвинтівки використовується ствол американської компанії Bartlein Barrels та японський приціл, що здатний витримати енергію пострілу. У той же час ствольна коробка, механізми та шасі виготовлені в Україні.

Війна з Росією Європа СБУ Світ Снайпінг Україна Херсонщина