fbpx
Венесуела концентрує війська біля кордону з Гаяною

Венесуела концентрує війська біля кордону з Гаяною

Венесуела Гаяна Латинська Америка Світ

Супутникові знімки показують, що Венесуела нарощує свою військову присутність біля кордону з Гаяною.

При цьому країна обіцяла шукати дипломатичний шлях розв’язання територіальної суперечки щодо Ессекібо — багатого на нафту регіону, визнаного територією Гаяни.

Січневі знімки Maxar показали розширення операцій на венесуельській військовій базі на острові Анакоко, що розташований на прикордонній з Гаяною річці.

Кілька ділянок тропічного лісу там нещодавно вирубали, а інші знищили бульдозерами.

На знімках також видно нову інфраструктуру та декілька броньованих машин, присутніх на місці. На злітно-посадковій смузі військової бази видно вертоліт та покращені під’їзні шляхи.

На північ від бази, на перетині річки, видно важку переправу. Великі смуги тропічного лісу там розчистили.

На узбіччі дороги видно великі склади того, що схоже на будівельні матеріали, а також три бронемашини.

У січні Венесуела похвалилася розширенням своєї військової присутності в регіоні в пропагандистських відео, на яких показала бульдозери, що розчищають землю, а також легкі танки та бойові машини піхоти в русі та гелікоптери.

Нагадаємо, сучасна суперечка щодо Ессекібо бере початок приблизно в 1899 році. Тоді в Парижі відбувся трибунал для визначення кордонів, коли Гаяна була британською колонією. Але венесуельці не брали участі в трибуналі, і багато з них вважають це рішення несправедливим. Також вони кажуть, що регіон Ессекібо був частиною Венесуели за часів Іспанської імперії.

Справа наразі розглядається Міжнародним судом ООН, хоча Венесуела каже, що він не має повноважень ухвалювати щодо цього рішення. Суд попередив Венесуелу не вживати жодних дій, які можуть змінити статус-кво в Ессекібо.

Виявлення нафти у водах біля узбережжя Ессекібо у 2015 році допомогло розпалити суперечку. Напруга ще більше посилилася цьогоріч у вересні, коли Гаяна провела аукціон на ліцензії для дослідження цих вод.

Ессекібо на мапі

4 грудня 2023-го у Венесуелі провели референдум про приналежність Ессекібо. Венесуельська влада заявила, що понад 95% виборців схвалили контроль над регіоном, який контролює Гаяна.

Венесуела Гаяна Латинська Америка Світ