fbpx
Військові розповіли про досвід застосування “Богдани”

Військові розповіли про досвід застосування “Богдани”

1 ОБрСпП Артилерія Війна з Росією САУ Богдана Україна

Артилеристи 1-ї бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна розповіли про свій досвід застосування САУ “Богдана”.

Відео з інтерв’ю оприлюднила пресслужба бригади.

Розповідаючи про враження від застосування серійної версії української самохідної гаубиці, військові відмітили її рівень захисту.

Кабіна для дальніх поїздок не передбачена, своїми сидіннями та всім іншим. Проте з точки зору безпеки – там зроблено усе, аби при підриві машини на міні екіпаж вижив. Вона броньована, зі спеціальними [протимінними] сидіннями“, – розповів військовий.

Така висока оцінка САУ озвучена військовим не просто так. За характерними ознаками зрозуміло, що розробкою бронекабіни та інших елементів займалась компанія “Українська бронетехніка”, котра знається на виробництві мінозахищених машин.

Бронеавтомобіль «Варта»

Кабіна “Богдани”, імовірно, з певними змінами у конструкції запозичена у бронемашини “Варта”. До того ж, обидві машини проєктували під шасі від вантажівок МАЗ.

Кажучи про якість артилерійської частини САУ, військові відмітили її високу точність та хорошу максимальну дальність ведення вогню.

“Сьогодні у нас було перше бойове хрещення саме навісною стрільбою на 32 кілометри. Випустили п’ять снарядів з повним зарядом [пороху], дуже кучно в ціль. Перший – пристрілочний з холодного ствола, другий – корегувальний. Перші два “лягли” з розльотом у 100 метрів, а останні три – на відстані 20 метрів один від одного”, – розповів боєць із позивним “Мєля”.

За його словами, максимальна дальність пострілу гаубиці становить 42 кілометри. Ніяких уточнень щодо названої цифри не було, проте гаубиці такого ж калібру зі стволом у 52 калібри здатні досягати такої ж дальності влучання за умови використання спеціальних далекобійних боєприпасів з донним газогенератором.

Говорячи про боєприпаси, військові також відмітили перевагу 155-мм калібру в нинішній війні, а саме їхню доступність порівняно з радянськими аналогами.

Перевага цієї САУ – це її дальність та калібр. Боєприпаси натівські можна швидше отримати, союзні країни діляться ними“, – зауважив “Мєля”.

Перед тим, як почати вивчення роботи на “Богдані”, “Мєля” вже півроку воював на посаді артилериста. Він був оператором радянської 122-мм самохідної гаубиці 2С1 “Гвоздика”.

Військові розповіли, що вогонь їхніх гаубиць коригують підрозділи аеророзвідки з квадрокоптерами або розвідувальними безпілотниками класом вище.

Управління артилерійської розвідки бригади окрім візуального спостереження також здатне проводити радіолокаційну розвідку завдяки підрозділам, що оснащені американськими контрбатарейними радарами AN/TPQ-49.

Ми можемо коригувати вогонь своєї артилерії, а також виявляти ворожу. Наша РЛС засікає снаряд у повітрі та його траекторію польоту, після чого вичисляє місце, звідки був зроблений постріл і куди він влучить. Координати передаються артилеристам, після чого вони можуть швидко відпрацювати по ворожій цілі“, – розповідає командир розрахунку РЛС із позивним “Італієць”.

1 ОБрСпП Артилерія Війна з Росією САУ Богдана Україна