fbpx
ВМС Іспанії отримають перші NSM у 2027 році

ВМС Іспанії отримають перші NSM у 2027 році

Naval Strike Missile (NSM) ВМС Іспанії Європа Закупівлі ПКР Harpoon Флот

ВМС Іспанії готуються отримати перші норвезькі NSM (Naval Strike Missile) у 2027 році після зняття з озброєння ракет Harpoon.

Про це виданню DefenceNews повідомив капітан іспанських ВМС.

Високопосадовець іспанського флоту підтвердив, що норвезька компанія Kongsberg розпочне постачання своїх морських ударних ракет п’ятого покоління, якими у 2027 році будуть оснащені нинішні фрегати класу Alvaro de Bazan(F-100) та перспективні Bonifaz (F-110) ВМС Іспанії

«Орієнтовна дата отримання першої NSM збігатиметься з прийняттям на озброєння першого фрегата F-110», – повідомив виданню DefenceNews капітан Альфонсо Карраско Сантос зі штабу планування ВМС Іспанї.

У своєму листі Сантос додав, що ПКР Harpoon залишаться на озброєнні до їхнього повного заміщення ракетами NSM. Він не розкрив точну кількість ракет, які будуть придбані, сказавши лише, що їхня кількість “буде необхідною для задоволення наших стратегічних потреб”.

Після їхнього отримання Мадрид стане дев’ятим оператором NSM. Такі ракети уже перебувають на озброєнні в Норвегії, Польщі, Німеччині, Канаді, Австралії, Сполучених Штатах, Румунії, Японії та Малайзії.

Naval Strike Missile (NSM) – дозвукова протикорабельна ракета, яка здатна уражати надводні та наземні цілі. Боєприпас довжиною 4 м і масою 410 кг має комбіновану боєголовку й оснащений системою розпізнавання цілей.

Ракета оснащена маршовим турбореактивним двигуном TRI-40 і твердопаливним стартовим прискорювачем. Максимальна дальність пуску становить понад 185 км, маса проникаючої фугасної бойової частини – 120 кг.

Прийняти на озброєння новітні ракети планують за три роки до зняття з озброєння флоту протикорабельних ракет Harpoon, якими по сьогодні озброєні фрегати класу Alvaro de Bazan та Santa Maria.

Вперше ракети Harpoon були встановлені на корвети ВМС Іспанії класу Descubierta(F-30) ще у 70-х роках минулого сторіччя, про плани заміни цих ракет на NSM керівництво іспанського флоту заявило у вересні 2022 року.

Naval Strike Missile (NSM) ВМС Іспанії Європа Закупівлі ПКР Harpoon Флот