fbpx
Японії схвалили продаж 400 ракет Tomahawk

Японії схвалили продаж 400 ракет Tomahawk

Raytheon Tomahawk Азія Крилаті ракети Світ США Флот Японія

Держдепартамент США схвалив запит Японії на купівлю 400 ракет Tomahawk у двох версіях.

Обсяг угоди становить приблизно 2,35 мільярда доларів.

У заяві Держдепартаменту йдеться, що ця угода «поліпшить можливості Японії протистояти нинішнім і майбутнім загрозам через постачання звичайних ракет класу “земля-земля” великої дальності, здатних нейтралізувати загрози, що ростуть».

Виступаючи у парламентському комітеті у лютому, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що його уряд хоче придбати 400 ракет Tomahawk у рамках масштабної програми зі зміцнення оборони.

Японія отримає 200 ракет Tomahawk у версії Block IV (RGM-109E) та 200 ракет у версії Block V (RGM-109E).

Ракета Tomahawk Block V. 2021 рік. США. Фото: Raytheon

Варто зазначити, що «Tomahawk» Block V повинен стати новою «довгою рукою» флоту, який отримає ці ракети, істотно розширивши його можливості.

Модернізований варіант попередньої версії ракети Block IV призначений для ударів по самих різних цілей, в тому числі рухомих. Це досягнуто шляхом установки нової головки самонаведення.

Модернізація ракет Tomahawk Block IV в варіант Block V проводить їх виробник корпорація Raytheon у двох модифікаціях.

Індекс Block Va (позначення RGM-109E / UGM-109E) отримають крилаті ракети, переобладнані в варіант Maritime Strike Tomahawk (MST), що оснащуються новою багатоканальною системою наведення для можливості ураження надводних цілей.

Індекс Block Vb (позначення RGM-109M / UGM-109M) отримають ракети, що зберігають основне призначення для ураження наземних цілей і оснащуються новою проникаючою бойовою частиною Joint Multiple Effects Warhead System (JMEWS), що має також підвищені фугасні можливості.

Есмінець США USS Chafee (DDG 90) запускає ракету Tomahawk Block V. 2020 рік. США. Фото: ВМФ США

Зараз Японія стривожена зростаючим військовим впливом КНР, включаючи його навчання поблизу Тайваню, а також ракетними випробуваннями Північної Кореї й такі ракети значно посилять японський флот у можливому протистоянні.

Раніше про таку закупівлю повідомляв міністр оборони Японії Мінору Кіхара. Він зауважив, що це станеться у 2025 фінансовому році, на рік раніше, ніж планувалося спочатку.

Raytheon Tomahawk Азія Крилаті ракети Світ США Флот Японія