fbpx
ЄС направляє місію на кордон Вірменії та Азербайджану

ЄС направляє місію на кордон Вірменії та Азербайджану

Азербайджан Вірменія ЄС Кавказ Світ

Рада ЄС ухвалила рішення про створення цивільної місії Європейського Союзу у Вірменії (EUMA).

Місія започаткована в межах Спільної політики безпеки і оборони (CSDP).

Про це у понеділок, 23 січня, повідомили у заяві Ради ЄС.

Ця місія покликана сприяти стабільності у прикордонних районах Вірменії та забезпечувати умови для нормалізації відносин між Єреваном та Баку.

Як повідомляє DW, місія EUMA складатиметься з близько сотні миротворців і, можливо, надалі буде розширена, повідомив високопосадовець Євросоюзу в Брюсселі.

За його словами, для початку роботи місії не потрібно офіційного дозволу влади Азербайджану, оскільки вона діятиме виключно на вірменській території.

Водночас чиновник наголосив, що ЄС підтримує з офіційним Баку діалог та співпрацю.

Нова місія має дворічний мандат, її оперативний штаб перебуватиме у Вірменії. Представники EUMA здійснюватимуть регулярне патрулювання та звітуватимуть про ситуацію. Це сприятиме кращому розумінню у ЄС ситуації на місцях.

“Створення місії Євросоюзу у Вірменії відкриває новий етап у діяльності ЄС на Південному Кавказі. Брюссель продовжить підтримувати зусилля щодо деескалації та тісної співпраці з обома сторонами для досягнення кінцевої мети – стійкого миру в регіоні”, – заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Борель.

Очолив цивільну операцію директор відділу цивільного планування зовнішньополітичної служби ЄС Стефано Томата.

Найближчим часом буде призначено й керівника місії, який керуватиме операціями безпосередньо у Вірменії.

Лист із пропозицією направити до Вірменії цивільну місію Євросоюз отримав від голови вірменського МЗС 27 грудня 2022 року: після завершення роботи двомісячної наглядової місії ЄС в Нагірному Карабаху.

Азербайджан Вірменія ЄС Кавказ Світ