fbpx
Збиття літака МАУ: затримано шістьох осіб

Збиття літака МАУ: затримано шістьох осіб

Boeing Авіаінциденти Авіація Близький Схід Затримання Іран Світ Україна

В Ірані затримали шістьох обвинувачених у справі збитого літака МАУ (Міжнародні Авіалінії України).

Про це повідомляє інформаційне агентство Ісламської Республіки (ІРНА).

«Представник судової влади (Ірану – ред.) Голамхосейн Есмаїлі заявив, що на цей час шестеро обвинувачених затримані у зв’язку зі справою катастрофи українського літака, троє з яких були звільнені під заставу, а троє інших перебувають під вартою», – йдеться в повідомленні.

За його словами, судова влада, зокрема Судова організація збройних сил, відповідає за справу про катастрофу українського літака.

Місце авіакатастрофи Boeing 737 під Тегераном. Фото з відкритих джерел

«Як тільки стався інцидент (з літаком МАУ-ред.), були видані накази й була призначена спеціальна гілка в судовій організації Збройних сил», – зазначив Есмаїлі.

Нагадаємо, 8 січня 2020 року після вильоту з Тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні було збито двома ракетами літак компанії МАУ. На його борту перебували 176 осіб, всі вони загинули. Серед них 11 українців – двоє пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану і Великої Британії.

Офіційний представник Ірану в міжнародній організації цивільної авіації ще у березні погодився передати бортові самописці Франції або Україні для аналізу, проте досі це не виконано.

Компенсації

Україна вимагатиме від іранської виплатити компенсацій родичам загиблих унаслідок знищення літака МАУ в Ірані, заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

«На першому етапі родичі загиблих мають отримати так звану hardship – страховку від страхових компаній. Після цього страхові компанії у регресному порядку звертаються до іранської сторони за відшкодуванням понесених збитків. Українська делегація вестиме переговори на міжурядовому рівні й вимагатиме від іранської сторони максимально повного виконання нею міжнародно-правових зобов’язань», – сказав він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Єнін пояснив, що формула підрахунку компенсацій якраз є одним із предметів переговорного процесу.

«Її розрахунок є досить непростим. Завданням української делегації буде забезпечення гідного рівня компенсацій відповідно до найкращих практик у цій сфері», – наголосив він.

Заступник голови МЗС також додав, що Українська держава активно сприятиме компенсації збитків українській авіакомпанії «МАУ».

Заступник міністра зазначив, що під час минулої ради Міжнародної організації цивільної авіації у березні цього року іранська сторона запевнила, що передача чорних ящиків відбудеться протягом двох тижнів.

«Безумовно, можна робити певні поправки на заходи, пов’язані з пандемією. Однак, я впевнений, що іранська сторона, відтягуючи передачу чорних ящиків, грає не на свою користь», – наголосив він.

Крім того, Єнін нагадав, що вимоги Чиказької конвенції та Монреальської конвенції визначають принцип невідкладного розшифрування або, за відсутності належних технічних можливостей, невідкладної та безумовної передачі для розшифрування чорних ящиків тій державі, яка має відповідне обладнання та авторизоване компанією-виробником, у цьому випадку Boeing, програмне забезпечення.

Boeing Авіаінциденти Авіація Близький Схід Затримання Іран Світ Україна