fbpx
Зеленський підтвердив використання ракет ATACMS

Зеленський підтвердив використання ракет ATACMS

Балістичні ракети Війна з Росією Військова допомога США Україна Україна-США

Президент України підтвердив використання американських далекобійних ракет ATACMS українськими військами.

Про це Володимир Зеленський повідомив під час відеозвернення.

«І сьогодні особлива вдячність Сполученим Штатам. Наші домовленості з Президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже влучно – ATACMS себе показали. Слава Україні», – розповів Зеленський.

Президент України мав на увазі сьогоднішнє ураження російської авіації на аеродромі в окупованому українському місті Бердянськ.

Російські пропагандисти заявили про болючі втрати серед льотного складу армійської авіації після удару по аеродрому.

Ще на початку жовтня президент США Джо Байден заявив, що в питання передачі ракет збільшеної дальності ATACMS для України виконано все, про що просив його Президент України.

Джерела американського видання The Washington Post розповіли, що українські військові 17 жовтня завдали удару по позиціях російських окупантів американськими далекобійними ракетами ATACMS.

Як пише газета, «невелика кількість ракет була таємно відправлена в Україну останніми днями для посилення здатності Києва завдавати дальніх ударів по російських силах під час важливого етапу контрнаступу».

У матеріалі вказується, що Україна «давно шукає» ракету класу «земля-земля», якою можна атакувати позиції армії РФ далеко за лінією фронту.

РСЗВ М142 HIMARS та ракети ATACMS. Фото: Mariusz Burcz

WP зазначила, що модифікація ракет ATACMS, яку отримала Україна, має дальність до близько 160 кілометрів.

«Рішення США надіслати ATACMS готувалося давно. Україна неодноразово заявляла, що ракети є важливими для її військового плану і дають необхідну дальність для ураження цілей за лінією фронту», – додає газета.

Дальність ураження ракет ATACMS, які стали на озброєння України

Також 17 жовтня Сили спецоперацій ЗСУ поінформували про «прицільні удари по аеродромах і вертольотам російських загарбників поблизу тимчасово окупованих Луганська та Бердянська».

Балістичні ракети Війна з Росією Військова допомога США Україна Україна-США