fbpx
Військово-промисловий комплекс потрібно звільнити від тендерних процедур – головний інженер Харківського ремзавода М. Степанов

Військово-промисловий комплекс потрібно звільнити від тендерних процедур – головний інженер Харківського ремзавода М. Степанов

“Військово-промисловий комплекс, що працює на експорт, потрібно звільнити від тендерних процедур. Відповідний законопроект поданий до Верховної Ради на перше читання”, – заявив “STATUS QUO” головний інженер ДП “Харківський бронетанковий ремонтний завод” Микола Степанов. За його словами, закон дозволить спростити процедуру виконання експортних контрактів, тому що тендерні процедури створюють затримку як мінімум на три – чотири місяці. “Як тільки в експортні контракти втручаються тендерні процедури, доводиться змінювати строки виконання робіт. Адже в контракті ці затримки не передбачені, оскільки іноземцям важко роз’яснити наше законодавство”, – зазначив М. Степанов.

За його словами, можливо, Верховна Рада найближчим часом ухвалить поправки для спецекспортерів. “Зараз у заводу є два підписаних контракту на постачання на експорт модернізованих танків Т-72 і Т-64. Перед тим як виконувати ці контракти, ми повинні купити цю техніку у Міноборони. Хоча вона і знаходиться на території заводу, але вона знаходиться на зберіганні , і ми не можемо з нею працювати. Відсутність нового закону про тендери вибиває нас із графіка. Як тільки ВР прийме поправки, ми почнемо працювати, але вже доведеться наздоганяти графік “, – зазначив М. Степанов.

М. Степанов повідомив, що Т-72 буде поставлятися в країну Африки. “Ми будемо встановлювати на цей танк новий двигун харківської розробки, силовий агрегат і кондиціонер. Саме нове моторно-трансмісійне відділення зробило цю машину конкурентною на світовому ринку. Адже існує багато модернізацій Т-72, ​​яких у різних країнах налічується близько 4 тис.”, – заявив Н. Степанов.

Довідка “STATUS QUO”. У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 8010 від 20 січня 2011 р. “Про внесення змін до закону України” Про здійснення державних закупівель “. У законопроекті пропонується доповнити ст.2 закону України” Про здійснення державних закупівель “частиною 6 такого змісту:” Дія цього закону не поширюється на закупівлі товарів, робіт і послуг, які здійснюються підприємствами оборонно-промислового комплексу, перелік яких визначається Кабінетом міністрів України “. Оскільки іноземні замовники, укладаючи договори і контракти, вимагають їх виконання в найкоротші терміни, необхідність проведення процедур закупівель істотно збільшує терміни виконання замовлень. Крім того, військово-технічне співробітництво вимагає від його учасників високого рівня конфіденційності. Оприлюднення в засобах масової інформації та в мережі Інтернет відомостей про закупівлю (як планів, так і результатів) військової продукції, зброї, його елементів і запасних частин до нього або послуг з його капітального ремонту, модернізації, технічного обслуговування може призвести до негативних наслідків і не сприяти просуванню української продукції на зовнішніх ринках.