fbpx
Глава Пентагону обговорив зі своїм турецьким колегою перспективи участі Анкари у системі ПРО

Глава Пентагону обговорив зі своїм турецьким колегою перспективи участі Анкари у системі ПРО

Сьогодні, 9 лютого, міністр оборони США Роберт Гейтс обговорив у Стамбулі і Анкарі питання участі Туреччини у створенні американської системи ПРО в Європі.

Як повідомили у прес-службі Збройних сил США, Гейтс провів переговори зі своїм турецьким колегою Веджді Генюлем і з представниками вищого військового командування країни.

“Ось що я розповів у Стамбулі і ось що ми обговорювали тут: США розробляють пофазову, адаптивну стратегію національного вкладу Америки у систему протиракетної оборони НАТО, про яку торік оголосив президент. Глави МЗС країн НАТО у грудні підкреслили важливість для альянсу протиракетної оборони у зв’язку з поширенням балістичних ракет”, – сказав Гейтс на прес-конференції в Анкарі.

За його словами, дискусії зараз тривають. “Польща і Румунія погодилися розмістити у себе ракети-перехоплювачі. Я не хочу вдаватися у подробиці, але дискусія тут у Туреччині і тут в Анкарі, була щодо ролі, яку могла б зіграти Туреччина у контексті протиракетної оборони НАТО. Ми, по суті, обговорили деякі варіанти, і ці обговорення продовжаться”, – пообіцяв Гейтс.

Нагадаємо, адміністрація екс-президента США Джорджа Буша мала намір розмістити до 2013 року в країнах Центральної Європи десять ракет-перехоплювачів стратегічної системи, але нинішній глава Білого дому у вересні заявив, що Вашингтон створить нову систему протиракетної оборони, економічнішу і високотехнологічну.

При цьому в Пентагоні заявили, що США не відмовилися від розміщення наземних елементів ПРО в Європі, а всього лише відстрочили початок їх розгортання до 2015 року. Раніше держсекретар США Хіларі Клінтон заявила, що Польща і Чехія залишаться у майбутньому головними претендентами на розміщення у себе на території елементів системи протиракетної оборони.

Пізніше ЗМІ повідомили, що НАТО у 2012 році розмістить у Болгарії елементи загального протиракетного щита Європи.

Тим часом, 4 лютого стало відомо про плани розмістити елементи у Румунії. Президент Траян Бесеску повідомив, що США запропонували Бухаресту розмістити на своїй території ракети-перехоплювачі, передбачені новою американською системою протиракетної оборони, і Румунія погодилася це зробити.

Як повідомлялося, бюджет агентства Міноборони США з протиракетної оборони на 2011 фінансовий рік запланований  у розмірі 8,4 мільярдів доларів, що більше на 500 млн. у порівнянні з минулим роком.

 

 

КорреспонденТ.net