fbpx
Нова ротація вертолітників для Ліберії не літає – нема пального

Нова ротація вертолітників для Ліберії не літає – нема пального

Ліберія Миротворча місія Сухопутні війська ЗСУ

На Львівщині, на базі 3-го полку армійської авіації Сухопутних військ ЗС України другий місяць триває збір військових вертолітників, які готуються до чергової – 11-ї – ротації 56-го окремого вертолітного загону ЗС України сил Місії ООН у Ліберії. Через відсутність авіаційного палива, мастил та олив, а також коштів на обслуговування авіаційної та наземної техніки до цього часу не відбулося жодного польоту в рамках підготовки нової ротації. Натомість особовий склад, значна частина якого вже має досвід роботи у африканському небі, вивчає керівні документи, проходить заняття зі стрільби з особистої зброї та проводиться медичне обстеження. Тим часом, військові побоюються, що тривала зупинка польотів може негативно вплинути на якість і безпеку польотів. А перепідготовка екіпажів вартує значно більше, аніж постійна підтримка професійних навичок.

Відповідно до стандартів ООН кожен вертолітник – учасник місії в залежності від класу та посади повинен мати певну кількість годин, проведених у повітрі. Так, командир екіпажу – 1000 годин, з них не менше 200 – на конкретному типі вертольоту. При цьому пілоти зобов’язані мати наліт як вдень, так і вночі, у тому числі і в складних метеоумовах.  Для прикладу, під час підготовки особового складу попередньої ротації було використано близько 600 тонн пального.

Однак, обсяг асигнувань, затверджених для Міністерства оборони України в Державному бюджеті України на 2009 рік за загальним фондом за бюджетною програмою “Забезпечення участі у міжнародних миротворчих операціях” становить 74,6 мільйонів гривень, що на 87,2 мільйонів гривень (54%) менше ніж у 2008 році.

У Міноборони наголошують: досвід військових льотчиків у миротворчій місії ООН в Ліберії – безцінний для ЗСУ та України вцілому. Адже пілоти під час виконання миротворчої місії мають можливість налітати від кількасот до декількох тисяч годин в африканському небі. До речі, досвід, отриманий українськими військовими вертолітниками під час виконання миротворчих місій, повною мірою був використаний під час ліквідації наслідків минулорічної липневої повені на Заході України. Десятки врятованих життів, сотні тонн гуманітарних вантажів, доставлених у відрізані повінню населені пункти – все це вдалося виконати без авіаподій та пригод, завдячуючи саме професіоналізму вертолітників.

Чергову – 11-у – ротацію 56-го окремого вертолітного загону ЗС України сил Місії ООН у Ліберії заплановано провести наприкінці травня.

Джерело – Прес-служба МО

Ліберія Миротворча місія Сухопутні війська ЗСУ