fbpx
Російський сторожовик захопив судно з піратами

Російський сторожовик захопив судно з піратами

 

Російський сторожовий корабель “ Неустрашимый ” прийняв участь в операції в Аденській затоці, в ході якої було врятовано словенське судно “Аріелла”, повідомляє The Times.

Неустрашимый ” перехопив човен з сімома піратами, які збиралися напасти на “Аріеллу”, що йшла під прапором Антігуа і Барбуда. Затримані сомалійці знаходиться на борту “ Неустрашимого “, що з ними буде, поки невідомо, відзначає газета. Росіяни можуть судити піратів самих, передати їх Словенії або ж Кенії і Сейшельським островам.

Порятунком “Аріелли” від піратів, яким вдалося проникнути на її борт, займався датський військовий корабель “Абсалон”. 25 чоловік було звільнено без єдиного пострілу, пірати втекли. В цей час “Аріелла” знаходилася в 160 кілометрах від узбережжя.

В ході цієї операції вперше з 2008 року, коли Рада безпеки ООН дозволив іноземним військовим судам охороняти цивільні судна в територіальних водах Сомалі, був застосований штурм. Зазвичай захоплені судна не штурмують, щоб не піддавати небезпеці життя членів екіпажа.

РІА Новості, посилаючись на офіційного представника ВМФ РФ, повідомляють, що “ Неустрашимый ” супроводжує судно “Аріелла” в східному напрямі.

Неустрашимый “, корабель Балтійського флоту, став першим російським кораблем, відправленим охороняти судна від піратів. Він прибув в Аденську затоку у вересні 2008 року, потім покинув територіальні води Сомалі і знову повернувся туди в січні 2010 року.

Довідка:

СКР проекту 1154 – це багатоцільовий корабель, що забезпечує протиповітряну оборону оперативного з’єднання кораблів від кораблів і підводних човнів противника. Був розроблений і побудований на суднобудівельному заводі “Янтар” в Калінінграді. Довжина – 129.63 м, Ширина – 15.6 м, Осадка – 4.26 м, Водотонажність –  стандартна 3800 т, повна 4250 т, Швидкість – 30 вузлвв (економ.хід – 18 вузлів), Автономність: 30 діб, Озброєння – 100-мм артустановка АК-100, 2 боєвих модуля ЗРАК “Кортик”, 4 ВПУ ЗРК “Клинок” – боекомплект 32 ЗУР 9M-330; 6 533-мм торпедных аппаратов – боекомплект 12 ракет комплекса ПЛО “Водопад-НК” чи торпед; 16 ПКР Х-35 комплекса “Уран”, 1 ПУ РБУ-6000 – боекомплект 96 РГБ-60. Також є палубний гелікоптер Ка-27, Екіпаж: 220 осіб (з них 35 офіцерів).