fbpx
Франція та Італія погодили передачу Україні ЗРК SAMP/T

Франція та Італія погодили передачу Україні ЗРК SAMP/T

SAMP/T Війна з Росією Військова допомога Європа ЗРК Італія ППО та ПРО Світ Україна Франція

Франція та Італія ухвалили рішення про відправлення в Україну зенітного ракетного комплексу SAMP/T.

Голови оборонних відомств обох країн під час телефонної розмови погодили останні деталі.

Розмова відбулася у п’ятницю, 3 лютого.

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню та голова міноборони Італії Гвідо Крозетто завершили технічні переговори, які тривали кілька тижнів. Вони узгоджували поставки системи протиповітряної оборони SAMP/T. Заявлено, що передача системи ППО відбудеться навесні 2023 року.

Це перша європейська протиракетна система великої дальності, розроблена Францією та Італією.

Вона дозволить Україні захистити себе від атак безпілотників, ракет і російської авіації, прикриваючи значну частину української території.

Постачання зенітного ракетного комплексу SAMP/T – це відповідь на нагальні потреби України у посиленні протиповітряної та протиракетної оборони для захисту цивільного населення та інфраструктури від російських повітряних атак.

У міноборони Франції підкреслюють, що посилити ефективність ЗРК SAMP/T має РЛС Thales GM200. Цю систему Україна придбала за кошти Франції три дні тому. Однак терміни її виробництва поки що не розголошують.

Міністр оборони Франції, міністр оборони України та представник Thales підписують угоду. Лютий 2023. Франція. Фото: Thales

Міністр оборони України Олексій Резніков подякував своїм колегам з Франції та Італії за допомогу.

«Це допоможе нам врятувати тисячі життів від атак російських терористів», – написав Резніков у Twitter.

ЗРК SAMP/T. Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що раніше міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні повідомив, що зенітний ракетний комплекс SAMP/T може бути розгорнутий в Україні протягом наступних двох місяців.

Зенітний ракетний комплекс SAMP/T розроблений європейським консорціумом Eurosam (MBDA Italy, MBDA France, Thales). Ця система може знищувати аеродинамічні цілі на відстані до 150 км і на висоті до 25 км. Комплекс також здатний боротися з балістичними ракетами на відстані до 25 км і на такій же висоті. Він побудований на основі французької твердопаливної зенітної ракети Aster-30.

SAMP/T Війна з Росією Військова допомога Європа ЗРК Італія ППО та ПРО Світ Україна Франція