fbpx
НАТО врахувало досвід російського втручання в GPS-навігацію

НАТО врахувало досвід російського втручання в GPS-навігацію

Trident Juncture НАТО РЕБ Світ

Заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер в інтерв’ю програмі “The West Block” розказала, що намагаючись створити перешкоди у роботі GPS-обладнання під час навчання НАТО Trident Juncture-2018, Росія лише допомогла союзникам покращити свої навички.

В цей же час Росія заперечує будь яку свою причетність до втручання в роботи системи GPS під час навчань.

“Керівники навчань сказали, що очікували подібних дій від Росії. За їх словами, це дало змогу краще потренуватися, оскільки намагання росіян у режимі реального часу втрутитися у навчання дали наших хлопцям кращу можливість зрозуміти, що слід робити і відреагувати”, – сказала Геттемюллер.

Нагадаємо, згідно з даними норвезьких оборонних сил, сигнал, що створює перешкоди в роботі GPS, виходив з Кольського півострова. Норвезькі й фінські органи, що відповідають за безпеку повітряної навігації, видали попередження льотчикам цивільної авіації через факт порушення роботи GPS.

Згодом про інформацію про втручання Росії в роботу системи навігації озвучили у фінському МЗС.

В маневрах Trident Juncture 2018 взяло участь близько 50 тисяч військових країн НАТО, а також десятки кораблів і літаків.

Місцем проведення головної частини навчань стала північна та центральні частини Норвегії, “прилеглі райони Північної Атлантики та Балтійського моря, включно з Ісландією, а також повітряним простором над Фінляндією та Швецією”

Trident Juncture НАТО РЕБ Світ