fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 23-24 жовтня

Що там в Сирії – хроніка подій за 23-24 жовтня

Близький Схід

Туреччина: З огляду на те як відбуваються справи на півночі Сирії – дорожня карта по Мандбіжу та залучення турецьких військових для контролю навколишніх територій буде виконана вчасно.

Україна передала Туреччині список з 90 українських політв’язнів для обговорення з Росією питання їх обміну. Про це на прес-конференції заявив уповноважений президента у справах кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради від фракції БПП Мустафа Джемілєв.
А Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе подякував президенту Туреччини Ердогану, в ході телефонної розмови, за допомогу в порятунку японського журналіста, якого утримали в заручниках у Сирії, – джерело адміністрації президента Туреччини.

Османи відіграють все більш важливу роль в регіоні.

Іран: Державний департамент США: станом на 4 листопада комерційні компанії перестануть купувати іранську нафту, інакше їм буде заборонено займатися бізнесом у Сполучених Штатах. Будемо сподіватися, що королівство СА задовільнить попит на нафтовому ринку та не допустить чергового витка її здороження.

Залісся: Міністри закордонних справ Туреччини, московії та Ірану сьогодні зустрілися в москві, на порядку денному – Сирія і Близький Схід. Поки без яких небудь заяв, а значить, що ні до чого не домовились. Занадто різне бачення майбутнього Сирії в усіх сторін.

Сирія: Опозиційне ХТШ надало інфографіку своєї ефективності проти осередків ісламської держави в Ідліб за останні 50 днів. За їхніми даними, заарештовано – 90 терористів, з них 20 лідерів, більше 20 ісламістів знищено. Тобто ІД мінус 110 бойовиків.

З тим, терористична діяльність не знижується. Невідомі бойовики вбили Мухаммеда Абу Абдул Азіз військового командира ХТШ. Це сталося внаслідок обстрілу його машини на північ від села Кафар-Руму на півдні Ідлібу.

В загалі то складається враження, що кремль, не в змозі контролювати режим і його наймитів. Незважаючи на перемир’я та угоду про зону деескалації асадити не припиняють провокації. Їхня кількість зростає. Вони обстріляли декілька населених пунктів, що під контролем опозиції за останні 48 годин. Серед них: Аль-Латамінах, Абу Ріддаа, Ель-Хаваш в Хамі, Тал Алоуш і Замар на півдні Алеппо. Хоча скоріш за все дії московитських посіпак подібні до дій їх «колегам» на Донбасі. Тобто коли дипломатичними методами рашка не може досягнути бажаного – включається стрільба.

Ісламська держава: Ну і головною новиною продовжують бути події навколо останньої столиці ісламської держави в Сирії – міста Хаджин в провінції Дейр Ез-Зор.
Кажуть, що не дивлячись на перекинуті підкріплення з боку ісламської держави – підрозділи СДС продовжують наступ. Основні за значимістю бої відбуваються на півночі селища Аль-Сусах.

Ісламісти намагалися двічі вдатися до контратак, одна з них сьогодні вночі. Обидва рази невдало. Коаліція активно застосовує літаки та безпілотники. В небі над Хаджином ісламісти засняли БПЛА MQ-9 та F-15E.

За останньою інформацією за неповні дві доби бойовики ІД втратили до 60 вбитими та 90% території в Аль-Сусах. Запеклі сутички в населених пунктах тривають.

Улюблена тактика джихадистів використовувати джихад-мобілі з вибухівкою знов зазнала невдачі. Під час висування до позицій сирійських демократичних сил броньоване авто було пошкоджено та знищено.

Терористи використовують всі можливі засоби для оборони, не гребують прикриватися цивільними. Представники коаліційних сил коментуючи в ці дні застосування ВПС по населеним пунктам пояснюють свої дії наявністю баз, укріплень або командних пунктів в цих будівлях. Натомість заяви ху@ла про надмірне застосування сили Коаліцією виглядає як спроба політичного тиску та намагання зупинити наступ.

Там же бойовики ІДІЛ провели рейди у багатьох будинках у місті Абу-Камаль, заарештували безліч мирних жителів за звинуваченням у співпраці з урядовими силами. Набір заручників триває.
Далі буде…

Близький Схід