fbpx
Вийшов новий звіт УГСПЛ «Історія одного міста: зачистка за списком у Переможному»

Вийшов новий звіт УГСПЛ «Історія одного міста: зачистка за списком у Переможному»

Війна на Донбасі Російська агресія Росія

Центр документування УГСПЛ продовжує історіографію подій гібридного збройного конфлікту в Україні на прикладі окремих міст Донбасу. Серія аналітичних довідок продовжується історією села Переможного

Центр документування Української Гельсінської спілки з прав людини у ході проведення інтерв’ю з мешканцями села Переможне виявив порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права у контексті подій під час оборони Луганського аеропорту у липні – серпні 2014 року. У свідченнях опитаних зафіксовано порушення права на життя, свободу, особисту недоторканність та свободу вираження поглядів.

Центр документування вважає, що обстріли житлових будинків, унаслідок яких були жертви серед цивільного населення, відбирання майна, залякування та вбивства цивільних, насильницькі зникнення, незаконні затримання та катування є показовими прикладами, що ілюструють типові порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права через конфлікт на сході України. Переслідування цивільних мешканців у населених пунктах Луганської області відбувалося на ґрунті відмінності їхніх політичних поглядів від поглядів бойовиків.

Центр подає стислий опис ключових військових подій, які вплинули на хід історії с. Переможного, для формування причинно-наслідкових зв’язків.

Ознайомитись зі звітом можна за посиланням.

Історія одного міста: зачистка за списком у Переможному/Melamory Maris, Ю. Павлік, В. Лебідь. Заг. ред.: О. Біда / Українська Гельсінська спілка з прав людини. — К., 2018. — 22 с.

Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Представлена інформація не обов’язково відображає позицію USAID або Уряду США, відповідальність за зміст несуть виключно автори.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Війна на Донбасі Російська агресія Росія