fbpx
В Ємені тривають озброєні демонстрації

В Ємені тривають озброєні демонстрації

Азія Близький Схід Ємен Світ

Коаліція опозиційних партій Ємену відкинула пропозицію президента Алі Абдалли Салеха піти у відставку після парламентських виборів у січні 2012 року. Про це заявив представник опозиції Мухаммед ас-Сабр. Одночасно деякі ЗМІ передають дані про початок бойових дій в різних частинах країни.

В околицях міста Саада (північний район Ємену) у вівторок почалися бої між бойовиками шиїтів кланів Хуту і їх суперниками з клану Аль-Абдин, лояльного уряду. У ході запеклої перестрілки загинули 7 осіб, ще 13 отримали поранення, повідомляє NEWSru Isarel.

Телеканал Al-Arabiya передав, що урядові війська Ємену втратили контроль над провінцією Аль-Джоф в північній частині країни. Інші джерела поки не коментують цю інформацію.

Тим часом у Хадрамауті на сході Ємену бунтівні солдати вступили в перестрілку з бійцями Національної гвардії, що зберігає вірність президенту Салеху, повідомила радіостанція Kol Israel. За її даними, в результаті сутички загинули дві людини, але поки неясно, чи були це солдати або гвардійці.

На сході Ємену, в місті Мукалла, сталася перестрілка між військовослужбовцями, які підтримали опозицію, і бійцями президентської гвардії. Двоє солдатів загинули, троє отримали поранення. Стрілянина почалася, коли гвардійці спробували відтіснити військовослужбовців, що блокували президентський палац, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Міністр оборони США Роберт Гейтс, який перебуває з офіційним візитом в Росії, заявив 22 березня, що Вашингтон стурбований ситуацією в Ємені.

Президент Алі Абдалла Салех виступив у вівторок з новою заявою з приводу ситуації в країні. Він попередив опозицію, що спроба державного перевороту виллється у громадянську війну. Салех також виявив готовність піти у відставку наприкінці 2011 року, але відкинув можливість передачі влади військовим.

Напередодні кілька генералів заявили, що підтримують опозицію, а один з них, в чиєму підпорядкуванні виявилася бронетанкова дивізія, ввів в столицю танки для захисту учасників антиурядових демонстрацій. Заколот у збройних силах очолив командувач 1-ї бронетанкової дивізією генерал Алі Мухсен аль-Ахмар, який усі ці роки вважався “правою рукою” президента Алі Абдалли Салеха. Командиром президентської гвардії, яка залишається головною опорою режиму, є син президента – Ахмед Салех. Зовсім недавно його мітили в лідери країни.

За даними газети “Аль-Ахалі”, вже близько 70% командного складу армії, поліції та інших силових структур перейшло на бік протестного руху. У Сані у вівторок відразу 200 правоохоронців відмовилися виконувати накази і прилучилися до лав опозиції, передає ИТАР-ТАСС.

Демонстрації тривають в Ємені вже кілька місяців, опозиція вимагає відставки президента країни, що займає вищу посаду вже 32 роки. На всій території Ємену продовжує діяти надзвичайний стан, введений владою строком на 30 днів з метою запобігання ескалації насильства.

Опозиція заявляє про готовність розглядати будь-якої план виходу з кризи тільки в тому випадку, якщо він передбачає негайний відхід з поста Салеха, діючий мандат якого закінчується в 2013 році.

Спостерігачі вважають, що ситуація в Ємені розвивається за сценарієм інших арабських країн, де нещодавно відбулися народні революції, призвели до падіння правив режиму – у Єгипті та Тунісі. В даний час війна між діючими владою і збройними повстанцями триває в Лівії.

Азія Близький Схід Ємен Світ