fbpx
ОДКБ готова залагодити конфлікт у Киргизстані будь-якими методами

ОДКБ готова залагодити конфлікт у Киргизстані будь-якими методами

Учасники Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) не виключають використання всіх можливих засобів для нормалізації ситуації в Киргизії. Про це після екстрених консультацій ОДКБ в Москві заявив секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев, який очолює комітет секретарів рад безпеки країн організації.

Як передає радіо “Свобода”, М. Патрушев відзначив, що конкретні заходи по Киргизії будуть погоджені найближчим часом. Нагадаємо, на півдні Киргизстану у місті Оші та Джалал-Абаді тривають міжетнічні зіткнення між киргизами і узбеками, що спалахнули в ніч на п’ятницю . Учасники заворушень спалили цілі квартали житлових будинків, магазини, базари, на вулицях безчинствують мародери.

Тимчасовий уряд республіки ввів надзвичайний стан в Ошській області та Джалалабадській області. В неділю стало відомо, що Міноборони починає часткову мобілізацію населення республіки – всі військовозобов’язані у віці до 50 років до середини дня повинні з’явитися у військомати за місцем приписки. Виконуючий обов’язки міністра оборони Киргизстану, представник тимчасового уряду на півдні країни Ісмаїл Ісаков заявив, що введення російського спецназу на південь Киргизстану дозволить дуже швидко врегулювати конфлікт. Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв, будучи виконуючим обов’язки голови Ради колективної безпеки ОДКБ, ініціював екстрені консультації секретарів Ради безпеки країн-учасниць ОДКБ. У той же час, перший заступник голови Державної служби національної безпеки Киргизстану Кубатбек Байболов заявив, що переговори між залученими в спровокований міжнаціональний конфлікт сторонами пройшли успішно і “можна говорити про зняття напруженості”.