fbpx
Потенційну зброю біотерористів можна знешкодити звичайним відбілювачем

Потенційну зброю біотерористів можна знешкодити звичайним відбілювачем

Технології

Білковий токсин рослинного походження під назвою рицин – ця одна з найбільш вірогідних токсичних речовин, яку можуть використати терористи. Інструкції по виготовленню цього токсину були знайдені в таборах Аль-каїди в Афганістані, готову речовину в 2003 році знайшли у лондонських терористів, були і інші випадки виявлення цього небезпечного матеріалу.

Рицин, білий порошок, без запаху добре розчиняється у воді і проникає в організм людини з їжею. Смертельна доза для людини складає 0,3 міліграм/кг Рицин міститься в рослині Рицина (Ricinus communis L.), яка є рослинною сировиною для виробництва касторової олії. Касторова олія є ключовою сировиною для виробництва мила, барвників, мастил, гідравлічних і гальмівних рідин і інших продуктів. Рицин міститься у відходах цього виробництва і тому потенційно легкодоступний терористам.

Спецслужби турбує можливість отруєння терористами їжі в пунктах громадського харчування, а також питної води. Проте виявилось, що рицин може бути досить просто знешкоджений. Згідно з доповіддю, представленою на 241-х Національних зборах Американського хімічного товариства, звичайні побутові відбілювачі можуть бути ефективним, недорогим і широкодоступним способом знезараження поверхонь для приготування їжі у будинках, ресторанах, і на переробних підприємствах.

Американські учені уперше провели масштабне дослідження по пошуку можливих протиотрут, які могли б використовуватися для зниження ризику масових терактів із застосуванням рицину. У його рамках в першу чергу були випробувані поширені дезинфікуючі речовини: відбілювач, надоцтова кислота (PAA) і четвертинні амонієві з’єднання. Вони широко використовуються на підприємствах харчової промисловості для дезінфекції машин і різних поверхонь, які можуть містити шкідливі бактерії або віруси.

У одній серії експериментів учені наносили ці речовини на диски з нержавіючої сталі із зразками молочної суміші для дитячого харчування, тесту, арахісової олії і інших продуктів, отруєних рицином. Також перевірили усі три дезинфікуючі засоби з чистим розчином рицину, щоб унеможливити дію на токсин компонентів харчових продуктів.

Звичайний побутовий відбілювач виявився найбільш ефективним агентом антирицину. Він впродовж п’яти хвилин значно понизив токсичність рицину в продуктах харчування, а невелика кількість хлорного вапна повністю дезактивувала рицин на металевій поверхні. Надоцтова кислота також продемонструвала ефективність в знищенні рицину, але у меншій мірі, ніж відбілювач.

 

Технології