fbpx
Прикордонники тестують технології з машинним зором

Прикордонники тестують технології з машинним зором

ДПСУ Кордон Технології Україна

Держприкордонслужба тестує застосування технологій від Compass Engineering, які зможуть самі виявляти порушників на кордонні.

У ДПСУ розповіли, що одна компанія Compass Engineering  розробила програмне рішення для виявлення загроз на кордоні України.

Наразі програма, яка здатна виявляти об’єкти за заданими параметрами, тестується на деяких ділянках кордону та об’єктах Держприкордонслужби.

Вона об’єднана з камерами спостереження, в тому числі й тепловізійними.

Під час тестового використання прикордонники разом з розробниками навчають програмний алгоритм виявляти порушників кордону чи режиму, уникати хибних спрацювань.

Для прикладу, під час одного з недавніх затримань на Закарпатті, тепловізійна камера зафіксувала чимало диких тварин, які після попереджувального пострілу бігали між порушниками та прикордонниками.

Також тестується алгоритм, здатний відрізнити озброєну особу, прочитати номерний знак, визначити тип і модель транспортного засобу, плавзасобу чи бойової техніки.

Очікується, що застосування машинного зору дозволить покращити контроль за державним кордоном, за допомогою комп’ютерних алгоритмів знизити ризик людського фактора.

Серед іншого, машинний зір може допомагати:

  • відстежувати завантаженість пунктів пропуску,
  • аналізувати трафік через кордон,
  • виявляти осіб та транспортні засоби, які перебувають у розшуку,
  • стежити за режимними територіями.
Технологія компанії Compass Engineering визначає машину. Фото: ДПСУ

Також прикордонники вивчатимуть можливість запровадження технологій з машинним зором у бойовій роботі.

«Наша мета — створити продукт, який не лише виявляє потенційні загрози, але й передбачає їх розвиток, надаючи нашим прикордонникам необхідний інструментарій для ефективного реагування», – розповіли у компанії.

Технологія компанії Compass Engineering визначає машину. Фото: ДПСУ

Нагадаємо, у 2023 році російські військові масово розгорнули на території комплекси дальнього візуального спостереження «Муром-П».

ДПСУ Кордон Технології Україна