fbpx
Україна і Росія можуть створити СП у суднобудівній галузі (Р. Троценко)

Україна і Росія можуть створити СП у суднобудівній галузі (Р. Троценко)

Україна і РФ можуть до осені створити СП у суднобудівній галузі.

Про це президент “Об’єднані суднобудівної корпорації” (“ОСК”) Роман Троценко сказав в ході Петербурзького міжнародного економічного форуму.

“Ми зараз опрацьовуємо це питання з” Укроборонпром “. Ми перебуваємо в стадії дослідження цього питання і розраховуємо, що всі відповіді, в основному, економічні, будуть рішені до осені цього року”, – сказав Р. Троценко.

Він також зазначив, що швидше за все СП буде створено на паритетній основі.

За його словами, для Росії інтерес представляє суднобудівний комплекс у Миколаєві – Чорноморський суднобудівний завод, завод “Ім. 61 Комунара”, а також виробник турбін для Військово-морського флоту “Зоря Машпроект”.

Р. Троценко підкреслив, що на відміну від авіації всі проектні потужності в суднобудування залишилися в Росії, а в Україні – тільки виробничі потужності та комплектатор.

“Тому у нас це питання не стоїть так складно як у випадку з авіацією, коли є” Антонов “і” Сухий “як розробники двох продуктів. У будь-якому випадку в (суднобудуванні) розробник продукту і комплектатор ми і в цьому плані Україна, більш комплементарно доповнюєм один одного, ніж конкуруючі “, – сказав він.

Р. Троценко зазначив, що в разі створення СП на українських верфях можуть будуватися кораблі 2-го і 3-го рангу, патрульні судна.

Він зазначив, що зазвичай перший корабель із серії будуєця 3,5-4 роки і якщо будуть прийняті всі рішення по організації СП, то виходить, що до кінця 2015 року може бути побудований перший корабель.

Р. Троценко уточнив, що проблемним питанням на переговорах з українськими партнерами є економічна модель, яка склалася в Україні.

“Коли ви починаєте дивитися підприємство і розумієте, що держава вважає його своїм, тому, що акції належать йому, на практиці там є гендиректор, якого поставила якась фінансово-промислова група, а також є кредитори, які намагаються довести до банкрутства це підприємство. У мене запитання з ким говорити? “, – сказав Р. Троценко.

За його словами, якщо скласти бажання двох сторін, то виходять суми які багаторазово перевищують реальну вартість активів.

“У цьому проблема. Проблема в завищених очікуваннях при низькій якості майнового комплексу. При цьому ми говоримо про підприємства, які останній раз переозброювалася в 1975 році”, – сказав Р. Троценко.

ubr.ua