fbpx
У ЗСУ налічується майже 9300 дезертирів

У ЗСУ налічується майже 9300 дезертирів

Дезертир Законодавство ЗСУ Російська агресія

Під час доповіді на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони перший заступник міністра оборони Іван Руснак розказав, що в українській армії налічується 9,3 тис. дезертирів.

Про це повідомляє УНІАН

Зокрема, коментуючи законопроект №9454, він зауважив, що документом пропонується впровадити поняття «призупинення військової служби».

«Це пов’язано з тим, що на сьогодні 9 тис. 268 осіб дезертирували із Збройних Сил України. Тому це поняття буде застосовано до осіб, які самовільно залишили військову частину, дезертирували з військової служби або добровільно здалися в полон», – сказав перший заступник міністра.

За його словами, такі військовослужбовці будуть визнані такими, що не виконують свої військові обов’язки, і будуть виключені з чисельності ЗСУ.

«Це рішення дасть можливість доукомплектувати ЗСУ на 9 тис. 300 осіб, які на сьогодні фактично є вакантними», – пояснив Руснак.

Також він запропонував, щоб за цими дезертирами зберігалася заробітна плата і статус військовослужбовця, за винятком, коли щодо них буде винесений обвинувальний вирок.

На засіданні члени Комітету з питань нацбезпеки і оборони прийняли рішення рекомендувати парламенту ухвалити законопроект 9454, який дозволить доукомплектувати ЗСУ майже на 10 тис. осіб взамін тих, хто або дезертирував, або добровільно здався в полон.

Нагадаємо, що станом на 1 березня 2014 року на території Кримського півострова перебували на службі 13468 військовослужбовців, після окупації його Росією 3991 військових не зрадив присязі та переїхав на материкову частину України.

Про це говориться у відповіді Міністерства оборони України на запит народного депутата України Дмитра Тимчука, копію якого опублікував Крим.Реалії:

Частина зі зрадників була засуджена, як наприклад двоє колишніх українських солдатів Максим Одинцов і Олександр Баранов, які були затримані українськими спецслужбами 20 листопада 2016 року. Проти них була відкрита справа за статтями 111 і 408 Кримінального кодексу України ‒ державна зрада і дезертирство. В результаті їх було засуджено на 14 та 13 років відповідно.

Дезертир Законодавство ЗСУ Російська агресія