fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 15-16 березня

Що там в Сирії – хроніка подій за 15-16 березня

Близький Схід

Туреччина: Турецькі військові проводять ротацію особового складу на одному з обсерваційних пунктів ЗС Туреччини в Сирії. Черговий конвой прибув в країну вчора ввечері.

Курдські бойовики знов атакували про-турецькі сили в Африні. В селі Кімар вбитий один та поранено 3 солдат ВСА. В селі Азазі курдський снайпер вбив ще одного.

Ізраїль: В четвер ввечері терористи з ХАМАС випустили дві ракети по території Ізраїлю. Ракети були перехоплені «Залізним куполом». На наступний день ізраїльські військові атакували близько 100 цілей в секторі Газа у відповідь на палестинські обстріли, повідомив прес-секретар армії Авіхаїлів Едрі. З тим і обстріли Ізраїлю продовжились, за п’ятницю радикали з сектора Газа випустили по Ізраїлю ще не менше 9 ракет. Шість з них були перехоплені системою ППО Ізраїлю, повідомили військові.

На фоні виборів в Ізраїлі та новим витком протистояння в секторі Газа – Нетаньяху поставив під сумнів ескалацією військових дій Ірану з Ізраїлем. Таку думку він пояснив тим, що Іран занадто інвестований у підтримку режиму асада, щоб поставити все під загрозу.

Іран: Хоча сам Іран скоріш за все іншої думки. КВІР Ірану провели масштабні навчання за участю 50 ударних безпілотників: Shahed-129 і Shahed-191 (копія американського БПЛА RQ-170).

Залісся: Русня як завжди намагається вбити клиння між Туреччиною та опозиційними угрупованнями в Ідлібі. В міноборони мокшанії заявили, що удари по Ідлібу були скоординовані з турецькою стороною. При цьому ніхто з офіційних представників Туреччини до сих пір ні підтвердив і ні спростував повідомлення російського військового відомства. Але турецький телеканал NTV з посиланням на джерела серед силовиків категорично відкинув будь-яку координацію при нанесенні авіаударів по Ідлібу.
Більше того, Анкара навіть пригрозила вийти з Астанинського формату переговорів, якщо артилерійські й авіаудари будуть проводитися без будь-якої координації. Не виключено, що москва піднімає ставки для того, щоб Анкара зробила більш рішучі заходи для розблокування автомагістралей в Ідлібі і натиснула на радикальну опозицію з Хайят Тахрір аш-Шам, примусивши її до розпуску як структури.
Але, напередодні місцевих виборів подібні дії будуть сприйняті противниками як здача позицій Ердоганом і будь-яка операція в обхід Туреччини істотно вдарить по її репутації, тому Анкара постарається не допустити цього всіма наявними засобами.
І на сьогодні ні в кого не викликає сумнівів, що турецькі військові які знаходяться в Ідлібі в разі загрози небезпеки будуть адекватно відповідати.

Широко раніше освітлювана операція асадитів в сирійський пустелі проти бойовиків ісламської держави, яка мала на меті відшукати полонених «іхтамнетів» не мала успіху. Крім понесених втрат (більше 20 осіб) пошуковцям так і не вдалося з’ясувати долю 3 російських офіцерів, включаючи майора, які пропали без вісті з кінця лютого після засідки на них ісламістів біля Маядіну в Дейр Ез Зор. А оскільки рашка офіційно не визнає такого факту, то може і не треба було шукати?

Сирія: Як передає турецьке агентство Anadolu, з початку 2019 року в результаті обстрілів провінції «силами сирійського режиму і підтримуючих їх іранських угруповань в порушення Сочинських угод», було вбито 132 і поранено 420 мирних жителів.

Роберт Дж. Палладіно заступник Державного секретаря

заявив: «США з серйозною стурбованістю спостерігають посилення насильства в Ідлібі та сусідніх районах за допомогою режиму росії та асада. Це насильство загрожує дестабілізацією регіону та погіршенням гуманітарної катастрофи Сирії. Ми закликаємо всі сторони припинити ескалацію насильства в цій місцевості».

З тим, бомбардування на Великому Ідлібі не припиняються. Під вогнем Кал’ат Мудік, Аль-Карим, Твайне, Джиср Шогур та Кхан Шейхун.

Повстанці з НЛФ-ХТШ сьогодні обстріляли артилерійські позиції САА містечку Салхаб в північній Хама ракетами. Ще поцілили на важкі артилерійські позиції сил асада, що перебувають на контрольно-пропускному пункті Бекала в околиці аль-Сакілібії, на захід від Хама.
Як кажуть повстанці нещодавно почали виробництво ракет з більшою дальністю (як повідомляється, втни здатні досягти Середземномор’я). Після успішних випробувань, декілька з них були запущені сьогодні у відповідь на недавню хвилю бомбардувань на Великому Ідлібі.

САА провокує американців та провела військові навчання в пустелі Хомс, біля району Ат-Танф.

В Алеппо Військова рада сирійських демократичних сил Манбідж, за повідомленнями, заарештувала осередок ісламської держави, що складається з п’яти осіб. Ще трьох прибічників ІДІЛ затримали в місті Ракка.

Ісламська держава: Вихід та спротив залишків терористів з наметового містечка на околицях Багхуз Фувкані не припиняється.

Після невеликих перерв – бої поновляються з новою силою.
Непримиримі терористи відчувають нестачу у всьому. Серед бойовиків вже помічені жінки з автоматами.

А під час здачі в полон чергової групи терористів з родинами та дітьми серед них стався подвійний теракт. Два смертники підірвали себе, коли група наблизилася до блок-посту СДС. Загинули що найменше 15 іділівців та членів їх сімей, 6 бійців Дем.сил поранені.

Далі буде…

Близький Схід