fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 19-20 березня

Що там в Сирії – хроніка подій за 19-20 березня

Близький Схід

Туреччина: Російські і турецькі військові провели переговори на базі Менег в Північному Алеппо. Поки без подробиць.

Ізраїль: Нетаньяху: ми закликаємо міжнародне співтовариство визнати Голанські висоти суверенною територією Ізраїлю.

Залісся: Міністр оборони рашки православний бурят шойгу провів переговори з башаром асадом у Дамаску.

Стрімкий візит до столиці Сирії мокшанці організували після тристоронньої зустрічі військових країн Шиїтської осі (Іран, Ірак, Сирія). На яку, до речі, лаптєногих не кликали.

Сирія: Управління по координації гуманітарних питань: більше 70,000 переміщених осіб – переважна більшість з них-жінки і маленькі діти – перебувають у таборі Аль-Холь що на сході Сирії. ООН в Сирії і партнери реагують на ситуацію, але потреби зростають, оскільки безліч людей прибуває у табір після активізації бойових дій в Дейр Ез Зор.

Заступник голови МЗС Республіки Казахстан повідомив, що черговий раунд переговорів щодо Сирії запланований в столиці Казахстану в двадцятих числах квітня. Вочевидь ця заява зумовлена відходом від справ лідера цієї країни. А ще тим, що русня буде намагатися проштовхувати Астанинський формат і на далі. Хоча, вангую, безрезультатно.

Ракетно-артилерійські бомбардування Ідлібу тривають. Обстріли САА були спрямовані на міста Суран, Хасарая, Кафр-Зіта, Латмен, Арбейн, аль-Латамінах. В результаті обстрілу з ПТРК по сільськогосподарських угіддях біля села Кіндах на заході Ідлібу, загинув мирний житель.
Під час артилерійського обстрілу села Аль-Анкаві на заході Хама, загинули двоє дітей. А під обстрілами рівнини Аль-Гхаб і міста аль-Анкаві на півночі Хама – загинули три мирних жителя (жінка і 2 дітей), ще 6 чоловік осіб отримали поранення.

Опозиційні війська у відповідь обстріляли з артилерії місто Мухрада на півночі Хама.

Ісламська держава: Вчора вдень і ввечері – бойовики ІДІЛ спробували провести контратаку, але зазнали невдачі, один смертник намагався  знищити броньований бульдозер, що розчищав шлях. Водія було поранено. Бульдозер – розбито. Але ця атака не спинила просування бійців СДС і вже сьогодні наметовий табір залишків ІДІЛ було захоплено.

Демократичні сили Сирії заявили, що ще 1,000 – 1,500 осіб, включаючи сотні бойовиків, здалися. На території табору було знайдено масове поховання ісламістів, які загинули під час атак Коаліційних сил.

Залишки бойовиків відійшли на беріг річки Євфрат, де ще залишаються на невеликій території. Припускають, що деякі з них переховуються в тунелях. Ситуація станом на 17.00 на карті.

Дональд Трамп сьогодні заявив, що США і сили Коаліції сьогодні вночі ліквідують бойовиків ІДІЛ в їх останньому оплоті.

Далі буде…

Близький Схід