fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 19-20 січня

Що там в Сирії – хроніка подій за 19-20 січня

Близький Схід

Туреччина: Курди все підвищують градус напруги. В Афріні стався теракт. Підірваний автобус з цивільними, яких курди поклялися захищати, в людному місті. Троє загиблих, десятки поранених.

Загалом, курдські збройні загони, за їх повідомленням, провели серію нападів на про-турецькі сили з 18 по 19 січня. Було вбито 16 бійців ВСА, ще більше отримали поранення.

Ізраїль: Чергова ізраїльська атака по іранським об’єктами поблизу міжнародного аеропорту Дамаск не змусила на себе довго чекати. Повідомляють, що сьогодні близько 10 ракет випущених з 4 літаків F16 ВПС Ізраїлю влучили в цілі. Хоча інформації по завданим збиткам поки не має. Іранські літаки, які не встигли сісти на злітну смугу повернули назад до Ірану.


Асадити задіяли мокшанську ППО і стріляли в усі боки. На фото пуск ракети з Бука.

Ізраїль навіть був змушений задіяти дві ракети «Залізного Куполу» щоб перехопити то залізяччя. Визнавши за собою таке діло, ізраїльтяни не на жарт розлютилися, бо ракети були перехоплені над горою Хермон, а там туристи.


Що цікаво, це що не перша атака в день, або як кажуть в світлу пори доби. Тут два варіанта, або Ізраїлю вже по цимбалах вся та ППО або вони вирішили внести деяку родзинку в стосунки з іранцями.

Залісся: Ну як вишенька на торт, оця новина.

Як раз вчора, русня звернулася до Ізраїлю з проханням припинити удари по об’єктах в Сирії. Ну а відповідь «скрепоносам» ви вже прочитали в попередньому абзаці.

Сирія: А ця новина для тих, хто вважає церковні справи суто церковними. Башар асад засудив створення автокефальної Української Церкви і назвав її «раскольничьей». Осінило цього діяча під зустрічі зі свинособачою делегацією у складі – 3 депутатів «госдури» і одного попа. Ця вся банда приїхала, щоб чинити тиск на Антіохійську православну церков в Сирії по українському питанню.

Ну і для поціновувачів сирійської тематики хочу представити графіку етнічного склауд Сирії в цілому і північних районів зокрема. Якщо уважно придивитися, то стає зрозумілим, що зазіхання курдів на всю північну Сирію є перебільшеним.

Ті ж самі курди шукають варіантів всидіти на двох стільцях. І шукають шляхів порозуміння з асадом. Такого не буде. По перше, якщо американці засумнівались би в зворотному, припинили би постачання зброї, а вже передану забрали. А такого не відбувається. А по друге, ніяких домовленостей з асадом/путеним бути не може. Просто тому це неможливо. З слабкими ця братія не розмовляє.
Останні данні про цей діалог є такими, між режимом асада і СДС/SDF за посередництва російської сторони ведуться переговори. СДС висунув 5 вимог, якими зумовили передачу територій Північної Сирії під контроль Дамаска. Одне з них збереження автономної федеральної системи. Однак ця вимога була знехтувана режимом, як і решта інших. Зокрема про збереження свого прапору, своїх збройних сил та власної адміністрації.

Обмін вогнем з використанням великокаліберних кулеметів і гранатометів стався між деякими підрозділами 5-го штурмового корпусу, що вважається в цілому проросійським (незважаючи на присутність там і проіранських формувань) та 8-ї дивізії САА з одного боку і 4-й проіранською танковою дивізією САА Махер Асада з іншого.
Бойові дії охопили район Центру сільськогосподарських досліджень, Аль-Карим, Аль-Хуррем, Федах, Аль-Расіф, Таль Бекір і Аль-Нахель в провінції Хама. Вони відбулися після того, як 4-а дивізія відмовилася піти зі своїх позицій і передати їх 5-му корпусу.

В цілому ж можемо констатувати початок нового раунду загострення ситуації в Ідлібі в цілому. Турецько-мокшанська угода тріщить по щвах.

Вперше з початку дії угоди по ДМЗ, вкс русні сьогодні на світанку завдала авіаударів по селах Бакасрія і аль-Янудія що поруч з Джіср Шогхур на заході Ідліба. Є жертви серед цивільних. Загинули щонайменше двоє, десятки отримали поранення.


В одному селі знищена пекарня в іншому житловий будинок.

З реактивної артилерії обстріляне місто Кафр Зіта та аль Тах на півночі Хама.

Активізація асадитів зустрічає цілком адекватну реакцію в повстанців. Про-турецький Національний фронт визволення та ХТШ досягли угоди про відновлення позицій в долині Аль-Гааб на південному заході провінції Ідліб. Угода сталася на тлі переміщення значних підкріплень асадівських сил на цю ділянку фронту.
До агресії ХТШ в Ідлібі, саме угруповання утримувало 90 рібат («застав») на лінії зіткнення з режимом. Їх союзники з Ісламської партії Туркестану – 25, Джейш ал-Ізза – 20.
У той час як у НФВ було більш ніж 360 рібат на лінії зіткнення. Це також був важливий фактор, який уповільнював для НФВ маневр силами, так як більшість з них утримували фронт з силами режиму. У свою чергу ХТШ міг вільно здійснювати маневр силами по внутрішнім комунікаційним лініям, зосереджуючи ударне угруповання, де йому зручно. Зараз ХТШ виходить на першу лінію.

В самому Ідлібі бійці ХТШ провели страту 12 бойовиків ІДІЛ.

Репортер урядового інформагентства SANA повідомив, що в районі Південної кільцевої дороги Дамаска було чути вибух. За первинною інформацією це теракт. Точне число постраждалих уточняється.
Повідомляється, що сирійські сили безпеки знищили другий саморобний вибуховий пристрій в тому ж районі. Відповідальність за вибух взяв загін Абу Амара.


«Загін Абу Амара атакував військові казарми армії САР в районі аль-Міда. В результаті постраждало більше 10 осіб, є загиблі »- повідомив командир загону.

Ісламська держава: Накопав цікаву мапу активності ІДІЛ за останні 3 місяці. Там де гарячіше, там яскраво. Велику проблему ІДІЛ складає і в Іраку.

За оприлюдненими даними Коаліції під керівництвом США: з 7-13 січня в Сирії “коаліційні авіаудари” знищили більше 200 ісламістів, у тому числі 4 старших командирів ІДІЛ біля аль Марашидах та аль Сусах.

Зачистка звільнених населених пунктів триває. Щодня вилучаються десятки одиниць зброї, боєприпасів, СВП.

Під контролем іділівців лишилося 2,5 села. Ісламісти розбігаються. Силам СДС підтримку надає також артилерія іракської армії. СДС вважають, що в аль Марашидах знаходяться керівники терористів, які в найближчий час будуть прориватися до Іраку.

Британський SAS звітував про ліквідацію 20 терористів ІДІЛ на сході Сирії за останню добу. Як стверджує видання Daily Star, британці завдали удару, в тому числі із застосуванням авіаційної підтримки.
Видання цитує слова співробітників спецназу: “Атака пройшла як по маслу. Кожен раз, коли на групу бойовиків нападають, вони впадають в паніку. Вони влаштовують невелику перестрілку, але якщо бій йде не на їхню користь, вони біжать”.

Далі буде…

Близький Схід