fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 25-26 лютого

Що там в Сирії – хроніка подій за 25-26 лютого

Близький Схід

Туреччина: В Анкару прибула делегація американських перемовників для узгодження питань по Сирії.

Туреччина відреагувала на нечуване загострення в Ідлібі. Великий конвой військової техніки з понад 50 машин, включно з танками, прибули на південь Ідлібу. Подейкують, що турки планують встановити ще додаткові 6 спостережних постів між Таль Тукані та Таль Султан.
Проасадівські посіпаки заволали, що такі дії Туреччини є змова для захисту ХТШ. А ніхто при тямі і не мав сумнівів про те, що турки добре і щільно працюють з усіма опозиційними групами, а тим більше з ХТШ.

Ізраїль: Нетаніягу: «Я завтра поїду до москви, щоб зустрітися з путіним. Наші переговори будуть зосереджені на іранській присутності в Сирії. Ми працюємо проти цього, ми атакуємо іранські бази, і ми продовжуватимемо діяти проти них. Ми продовжуватимемо працювати, поки іранці не вийдуть з Сирії».

Іран: А вчора вранці Верховний лідер Ірану зустрівся з президентом Сирії асадом в Тегерані.

Це був перший після довгої перерви візит сирійського диктатора в Іран. Опозиційні ЗМІ звернули увагу, що під час офіційної частини іранці навіть не виставили сирійський прапор.

Що то було, неповага чи зазначення низького статусу асада, лишається предметом дискусії.

Сирія: Президент Франції підтримує рішення Вашингтону зберегти війська в Сирії.

Сирійські ВПС, вже третій день поспіль бомбардують Ідліб. А разом з артилерійськими обстрілами цей жах триває вже 14-й день.


Реактивними ракетами обстріляні Маарат аль-Нумаан, Джаржаназ та аль-Тех в Ідлібі. Палає під Градами все від Хабіта до Сакаребу. Також використовувалися літаки L-39.

Артилерія знищує Джаб Сулайман, Кафр-Зфіту та Морек в Хама. Лише дітей за останні два дні загинуло – 8, більше 15 отримали поранення.

 

І знов самі жахливі обстріли впали на місто Кхан Шекхун.

За сьогодні 8 людей загинули, серед них знову діти.

Обережно фото 18+

Під час рятувальних робіт знаходять вцілілих, але більше – трупи. Багато жахливих відео заповнюють мережу.
ООН: Посилений обстріл урядом міста Кхан Шейкхуну в Ідлібі викликав одну з найбільших хвиль переміщення після того, як у вересні було укладено угоду між росією та Туреччиною. 7333 жінки, діти та чоловіки були переміщені з Кхан Шейкхуна з 1 по 21 лютого. Може, ці виродки саме цього й хочуть?

Опозиція ц відповідь також значно активізувалась. З РСЗВ завдані удари по позиціях асадитів у місті Мухардах на півночі Хама та містам Аль-Сакілібия і Шатах на заході Хама.

На сході Ідлібу біля Абу Ад-Духур бійці ХТШ з ATGM поцілили групу солдатів САА. На відео.

Режим визнав втрати – 7 вбитими та ще 20 поранених.

На півдні Алеппо тривають бої між ХТШ та проурядовими бойовиками на лінії Телль-Маму. За вчора-сьогодні асадити втратили там 4 вбитими, 6 пораненими та ще 2 авта.

Ісламська держава: Ще одна вдала засідка «невідомих» на сили САА, імовірно іділівців, пройшла біля аль-Акула в Дейр Ез-Зора. Кількість втрат серед асадитів не уточнюється, але повідомляють що в групі був один лейтенант.

Після новин про потрапляння в засідку свинособак, та знаходження трупів трьох з них, сирійські урядові війська почали масштабну операцію з 3-х ліній (починаючи від Аль-Сукхнах і Аль-Шула), щоб зачистити і ліквідувати решту осередків бойовиків ІДІЛ в пустелі.

Поки що безрезультатно. Про загиблу русню також ні пар із вуст, та й нам по цимбалам.

А на східному берегу Євфрату бійці СДС все продовжують приймати в полон колишніх бойовиків ІДІЛ та їх родини. Процес триває. Кінця поки не видно.

Далі буде…

Близький Схід