fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 3-4 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 3-4 листопада

Близький Схід

Туреччина: Туреччина продовжує нарощування сухопутного угруповання на кордоні на півночі Сирії. Турецька підготовка до битви на сході Евфрату досягла свого піку. Серед курдського ополчення та місцевих курдів зростає паніка та напруга.


В жовтні, курдська YPG стверджує, що убили 3 турецьких солдата 39 бійців Вільної сирійської армії.

Надійшли цікаві фото турецького забезпечення повстанського руху в Ідлібі. Так в руках бійців Нуреддін Зенкі (Nureddin Zengi) Фронту національного визволення знаходяться новісінькі штурмові гвинтівки турецького виробництва Sarsılmaz SAR-308. Самі ж бійці Нуреддін Зенкі знаходяться в постійній конфронтації з повстанською ХТШ.

 

Іран: За отриманими даними ліванська “Хезболлах” за іранські гроші винайняла близько 2000 бійців колишнього опозиційного угруповання в провінції Дараа. В минулому до тренування та забезпечення цих вояків докладали зусилля і США. Для колишніх повстанців приєднання до “Хезболли” гарантує безпеку від арештів з боку сирійського уряду. Вони також отримують місячну зарплату в розмірі 250 доларів, що більше, ніж платня в сирійській армії, і компенсацію за втрачений дохід від підтримки США їх організаціям. Дуже щедра пропозиція.


“Хезболлах” відмовилася коментувати свої зусилля щодо набору персоналу в Сирії. Лідер Ліванської організації Хасан Насраллах заявив, що сили «Хезболлах» залишаться в Сирії, поки сирійський президент башар аль-асад їх хоче. “Хезболлах” не розкриває об’єми своє присутності в Сирії. Але всього в організації близько 25 000 штатних бойовиків.
Набір бойовиків “Хезболлах” в Лівані та на півдні Сирії “є дуже дестабілізуючою перспективою”, – заявив американський посол в Сирії Джоел Райберн. “Ідея, що “Хезболлах “розширить свою присутність там на кордоні Йорданії, біля Голанських висот, біля ізраїльської кордону. Це збільшить шанси на конфлікт “, – заявив пан Рейберн в п’ятницю під час конференції в Манамі, Бахрейн.
Ізраїль не відповідав на запит про коментар. Ізраїльські чиновники в минулому заявили, що вони в основному знають про все, що відбувається на їхньому «задньому дворі». Ізраїль завдав ударів близько по 200 цілях в Сирії протягом останніх 18 місяців. Нові удари, як бачимо, не за горами.
“Хезболла” і Іран розуміють, що виграшна гра є ґрунтовою грою: вам потрібно вкладати себе в громади, ви повинні вибудовувати свою присутність і бути частиною місцевої економіки та інфраструктури”, – сказав Еміль Хокайм, старший науковий співробітник Лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень. “Це не просто головний біль”, – заявив пан Хокайем про ситуацію на півдні Сирії. “Поряд з Ліваном це буде опорою наступного конфлікту”.

Залісся: Декілька джерел стверджували, що поруч з містом Дейр Ез-Зор вибухнула тунельна бомба, яка відправила в пекло 7 іхтамнетів та деяку кількість персоналу асада. Кажуть, що будівля під якою стався вибух слугувала штабом русні в регіоні. Тому сподіваємося що на пекельний експрес отримали квітки не рядові орки. За звичай московія не підтвердила та й в загалі ніяк не коментувала цю подію. Та й нам по цимбалах.

Сьогодні спецпредставник ху@ла по Сирії олександр лаврентьєв зустрівся з президентом Сирії асадом. Сторони обговорили підсумки саміту в Стамбулі і формування конституційної комісії в Сирії. Кремль по-троху готує асада до думки що йому вже пора.

Сирія: На фото нижче наведені місця розташування американських та французьких баз на сході провінції Алеппо та в Ракка.

Режим починає знесення житлових будинків у Харасті чим позбавляє його жителів шансів на повернення. Також будинки знищуються в районах Басіму та Айн-Аль-Фідже в західних передмістях Дамаску.

Перший конвой гуманітарної допомоги ООН прибув сьогодні в табір Рукбаан на сирійсько-йорданському кордоні після декількох тижнів блокування, що призвело до загибелі багатьох цивільних осіб через голод, поширення хвороб через відсутність ліків. Блокування допомоги була на совісті русні, яка після офіційних міжнародних звинувачень поступилася та зробила спробу дешевого піару коли їхні військові супроводжували колону ООН. Гуманітарна допомога ООН прибула в табір Рукбаан після 9 місяців перерви. В цьому таборі в пустелі на кордоні з Йорданією мешкає понад 60 000 мирних жителів.

Ісламська держава: Зіткнення між СДС і ІД тривають в районі міста Хаджин. Бойовики ісламської держави піддали інтенсивному мінометному обстрілу позиції СДС на залізничній станції на північний схід від Хаджину. ВПС Коаліції нанесли ряд авіаударів по позиціями ісламістів на околицях міста, де кілька годин йшли бої між джихадистами та Сирійськими демократичними силами. За попередніми даними, в результаті зіткнень ліквідовано понад 20 терористів, серед яких був один з польовий командир.


Всього зі вчора нанесено більше 50 авіа та артилерійських ударів. Дісталося також, позиціям іранських найманців в Абу-Камалі. Гинуть, нажаль й цивільні. Повідомляють про 15 загиблих цивільних, 9 з них в Хаджині.
Ісламісти намагаються контратакувати. В районі Хаджину їхня атака була відбита СДС.
В супереч оприлюдненим заявам, курди не поспішають покидати лави СДС на фронті боротьби з ІД. Лише частина з них оставила боротьбу та вирушила на північ Сирії. Імовірно більшість з тих хто покинув лави СДС самі проживають в північних районах країни, які опинилися під загрозою турецької окупації.

Напроти, атаки по асадитам проходять більш вдало. На останньому відео, яке опублікувала ісламська держава показаний напад на позиції САА в Абу-Камалі. Ісламісти використали для переправи через Євфрат човни і навіть джихад-мобіль. Такі рейди відбуваються достатньо часто, але не часто документуються. Саме за відео за посиланням (на відео багато жорстокості) https://www.youtube.com/watch?v=yI-M-bazVF8&feature=youtu.be.


Аналітики помічають таку особливість рейдів ісламістів, що у бойовиків вже закінчується зброя та амуніція, тому напади все більш мають на меті захоплення військових запасів.

Потужний вибух пролунав сьогодні на військовій базі курдських Загонів самооборони в місті Ракка. Кажуть під час роздачі зарплатні спрацював фугас. Загинули 50 курдів. Ісламська держава вже взяла відповідальність за скоєне. Це перша велика атака ІД в Ракка з 2017 року.
Далі буде…

Близький Схід