fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 9-10 грудня

Що там в Сирії – хроніка подій за 9-10 грудня

Близький Схід Сирія

Туреччина: Угруповання «Армія Іслама» офіційно приєдналося до про-турецьких сил «Оливкової Гілки». Командир підрозділу «Армії Ісламу» капітан Хуссейн аль-Нуаімі зустрівся з керівниками сектора «Оливкової Гілки» на фронті Дейра Машмаш в районі Африн на північ від Алеппо, з метою налагодження взаємодії проти курдських сепаратистських ополчень.

І насправді є чого. Курдський ватажок Осман Шейх Ісса нещодавно висловився: “…наші сили по всьому Африну стануть для них (турків) постійним жахом.” І то є правда, не проходить і дня, щоб курдські партизани не виклали відео зі вбивством туркоманів. Наприклад вчора, 3 бійця про-турецьких сил було вбито біля н.п. Массасна в північній Хама з ПТРК, коли вони переміщувались на авто. Аналогічним чином позавчора були вбиті ще 4 бійця ВСА. Між двома подіями не пройшло навіть 24 години. 8 грудня був вибухом пошкоджена вантажівка ВСА, а 7 грудня вибухом вбито 2 бійців у авто, і т.і.

Але турки повни рішучості закрити курдське питання. Турецька 20-а танкова Бригада направляється до сирійського кордону в місто Шанліурфа.

Ізраїль: Ну і знов Ізраїль не забуває про своїх сирійських «друзів». Не дивлячись на велику операцію по протидії нападам на ізраїльтян (сьогодні поранено 7 цивільних) та руйнуванню тунелів терористів в секторі Газа. Причому операціє йде настілки вдало, що російське ху@ло зателефонувало ізраїльському прем’єр-міністру для досягнення домовленості – про прибуття завтра в полудень «місії» русні з якою зустрінуться ізраїльські військові, в тому числі старші офіцері, що керують операцією. Під час візиту русня буде проінформована, що і до чого. Зауважу, що лише таку мову розуміють немиті. І ніяких вам протестів, або взагалі якогось шуму. Ну то я відволікся.
Так от, вчора надвечір, сирійські державні ЗМІ оголосили, що система ППО спрацювала на напад ізраїльських ВПС. Кажуть що під удар потрапили іранські об’єкти в районі міжнародного аеропорту Дамаска. А саме місце розвантаження іранських літаків.

Чули чи то два, чи то три потужні вибухи. Сирійці, спочатку повідомили, що відбили атаку та вразили декілька повітряних цілей. Як завжди) Ну а потім, передумали, та сказали, що система ППО спрацювала помилково. Відповідно, і Ізраїль ні як не коментував цю подію.

З добрим гумором, прем’єр Ізраїлю Нетаньягу повідомив про поліпшення відносин його країни з Туреччиною: «… є вдосконалення у наших відносинах з Туреччиною. Президент Ердоган називає мене гітлером лише на кожний шостий день, а раніше він це робив через день». Мова звичайно не йде про корінну зміну у відносинах, тому що лідерство в регіоні Близького Сходу багато чого вартує, але по деяких питаннях, ймовірно, порозуміння найдене.

Іран: Опозиційні джерела повідомляюсь, що іранські найманці з КСІР використовують свої логістичні можливості для забезпечення терористів ісламської держави боєприпасами на західній стороні Євфрату. Мета для цього, ослаблення Коаліційних сил СДС в наступі на Хаджин.

Штати в міжнародний день боротьби з корупцією (вчора був, хто забув) нагадали іранському народові про його корумпованих лідерів-лицемірів, які стали мільярдерами на державній службі.

Цікаво коли Держдеп помітить мокшанських лідерів-лицемірів?

Сирія: Ескалація в населених пунктах Ідліба, що зростає, підтверджує нездатність Анкари і Тегерана зберегти інтереси останнього на другому етапі, перезапуску транзитних шляхів в Сирії – дороги Алеппо-Дамаск і дороги Алеппо-Латакія. Ці дороги життєво важливі забезпечення контролю іранцями та підтримання свого впливу в Сирії. Для цього необхідний новий раунд переговорів між обома сторонами або повторного оновлення двосторонньої угоди в Сочі. Десь в маскві посміхається якесь ху@ло.

Прес-секретар Тахрір Аль-Шам заявив, що уряд проводить мобілізацію на північному заході Сирії протягом останніх півтора місяців.

І обстріли Ідлібу тривають. Сирійська арабська армія спрямувала артилерію на зону концентрації збройних груп повстанців у селі Тал Сахр на півночі Хами та обстріляла околиці міста Морек. Місто Джарджаназ на півдні Ідлібу в зоні деескалації попао під ракетний обстріл асадитів.

Ісламська держава: Наступ Коаліційних сил на Хаджин триває. Не зважаючи на погіршення погодних умов інтенсивність повітряних ударів не падає. Центральне командування США опублікувало фото винищувача F-16 Fighting Falcons ВПС США, що відлітав, після дозаправки з літака Boeing KC-135 Stratotanker 28-ї експедиційної авіазаправної ескадрильї, за підтримки сил Коаліції.

За останніми даними, Коаліційні сили СДС захопили місцеву лікарню, вдало відбили спробу контратаки терористів та просунулись в район ринку та 20-ї вулиці. Зараз бої тривають там.

Паралельно, бійці СДС проводять наступ в околицях міста. Де просунулися майже на 1 км та обладнали 18 позицій для відбиття можливих нападів з боку ісламістів. В самому місті тривають саперні роботи по демонтажу численних мін та СВП встановлених терористами.

З іншого напрямку СДС відкрили фронт Аль-Багуз в прикордонних з Іраком районах. Там вони почали крупні штурми н.п. Абу аль-Хатер Бадія і Абу Хасан Бадія, з важкими зіткненнями. Просування Коаліційних сил стримують великі мінні поля скрізь понатикані ісламістами.

Далі буде…

Близький Схід Сирія