fbpx
Що там у Сирії – хроніка подій станом на 8 січня

Що там у Сирії – хроніка подій станом на 8 січня

Близький Схід

Вітаю всіх після невеличкої Новорічної та Різдвяної перерви. В сьогоднішньому зведені спробую підсумувати, що сталося в Сирії та чого очікувати в найближчий період.

Туреччина: Радник з питань національної безпеки США Болтон відвідує Туреччину 8-9 січня після повідомлень про рішення Трампа щодо уповільнення виведення американських військ з Сирії. З боку це виглядає не дуже чемно, коли підлеглі мають вирівнювати кути які без огляду створив їх начальник.

В цілому все виглядає, так що американці поки що нікуди не йдуть. Зазіхання асадівської САА були відкинуті лише демонстрацією американського прапору і вони по-троху повертаються знов на фронт Ідлібу.


В Манбіджі та на інших американських базах присутність військових фіксується. Патрулі їздять, гелікоптери літають.

Чергова колона з технікою з 200 одиниць для СДС увійшла в Сирію.


А поки Болтон всіх плутає туманними фразами по типу: “Це місія причин і наслідків. Розклад або терміни виведення військ відбудуться в результаті виконання умов і встановлення обставин, які ми хочемо побачити. І як тільки це буде зроблено, ви зможемо говорити про графік”.
Скоріш за все турецькі гарантії курдам будуть даватися на фоні політичних процесів і звичайно ніякого примирення з курдською YPG. Про що сьогодні нагадав Президент Ердоган з трибуни турецького парламенту. «Бойовики сил РПК/Загонів народної самооборони не можуть представляти моїх курдських братів». «Ми завершили нашу підготовку до військової операції в Сирії і скоро почнемо діяти».

На підтвердження, турецькі сили та їх проксі продовжують знаходитись в високому ступені готовності на низькому старті. Додатково перекидаються понтонні підрозділи для форсування річок.

Ізраїль: А 1 січня держсекретар Помпео зустрічався з прем’єром Нетаньяху в Бразилії.

І вже 6-го в Ізраїль прилетів Болтон.

І знову американської стороною були підтверджені гарантії безпеки Ізраїлю та його беззаперечного права на самозахист.

І сьогодні Помпео прилетів до Йорданії де гасить дипломатичну пожежу.

За його словами, це його перша зупинка в близькосхідному турі. Під час якого Помпео планує обговорити вихід США з Сирії та тривалу кампанію з поразки ІДІЛ. «Наша тактика змінилася, але не місія».

 

І є чого хвилюватися. Бо сьогодні Міністр закордонних справ Йорданії Сафаді заявив, що Голани – це окупований сирійський регіон, і ми вимагаємо, щоб Ізраїль вийшов з нього. Повідомив про тісну координацію з масквою по питанню повернення біженців назад до Сирії.
Іншим питанням перемов було майбутнє прикордонного району Аль-Танф з Сирією і американської бази з підтримуваними ними бійцями опозиції. Поки що американці з Аль-Танфа не йдуть.

Іран: Іранці видимої активності за останній час не виказували. Однак з’явилося цікаве інтерв’ю з командиром підрозділу “Дір аль-Ватан” який входить до “проросійського” 5-го добровольчого штурмового корпусу. В цьому інтерв’ю він не проводить жодної відмінності між САА – Хезболлах або іранським КСІР. З його словами Сирія і Іран – ЦЕ ОДНЕ ЦІЛЕ. А ті хто хочуть бути союзником Сирії, спочатку мають відвідати Іран. Ось такий погляд з середини.

Залісся: Після невдалих провокацій асадитів біля Мандбіджу (американці відлякували тих освітлювальними ракетами, а коли наблизилися то ті повтікали), русня вирішили загострювати ситуацію власноруч. І поки, що не має підтвердження цього «патрулювання», але немиті оголосили про початок цих дійств поблизу Манбіджу.


Ще «свинособаки» відмітилися новою серією ударів з повітря по підрозділам опозиційного угруповання ХТШ в західному Алеппо та населеним пунктам. Як завжди гинуть цивільні. Про це нижче.

Сирія: Звісно ж, що основним важелем впливу в Сирії була і є американська військова присутність, від наявності або відсутності якої інші гравці вчиняють свої ходи. Але ж після звернення низки впливових сенаторів до Трампа, а іншими словами постановки ультиматуму, останній включив задню.

За словами сенатора демократа Ліндсея Грема, вивід американських військ може відбутися за гарантованим дотриманням умов: 1) ІДІЛ знищено; 2) Іран не збільшує свою присутність; 3) Союзники американців – курди під захистом.

Тому високі чини Держдепу колесять по світу, щоб хоч якось пояснити, що відбувається і що має відбутися. З тим, військові повідомляють, що, теоретично, вивід може початися за чотири місяці. Побачимо. Бо радники Трампа кажуть йому, що якщо США виведуть війська з Сирії зараз, ІДІЛ відновляться до 2020 року, якраз до наступних виборів і проти нього висунуть ті ж звинувачення, які він висунув проти Обами.

А поки, Трамп намагається прискорити введення військ арабської коаліції на північ Сирії під гарантії американського прикриття з повітря. І хоча рухи в цьому напрямку йдуть (нагадаю, про поновлення роботи посольств СА та Бахрейну до нового року) казати про якісь конкретні дати зарано.

В тім центральною подією в Сирії за останній тиждень стали відомості не пов’язані з американцями. На передодні нового року, сталася якась сутичка на блок-посту в західному Алеппо між бійцями ХТШ та Нур ад-Дін аз-Зінкі яка входить в про-турецький Національний фронт визволення. Рішення конфлікту було покладено на шаріатський суд.
Але ХТШ не стала чекати та 31 грудня почало атаки на позиції та населенні пункти, що контролювалися Зінкі на заході Алеппо. В цілому операція пройшла блискавично за мінімальних втрат з обох боків. Бійці Зінкі розсіяні, або перейшли на бік ХТШ або виїхали разом з керівництвом в турецький Африн, всього до 3000 чоловік.
Сама операція розвивалася так.

І хоча від Зінкі лунали заклики про допомогу і були невеличкі намагання відволікти ХТШ від основної справи, можна констатувати, що розгром Зінкі відбувався під мовчазну згоду турків. Хоча деякі опозиційні групи погрожували ХТШ, до чогось серйозного справи не дійшли. Разом з територією, ХТШ віджали купу техніки, з яких як мінімум 8 танків, 6 БМП та багато «техничок» зі зброю і амуніцію.

Станом на 6 січня все було закінчено. З жителями нейтрального міста Аль-Атаріба – Хаят Тахрір аль-Шам домовився полюбовно. В цілому захоплення відбувалося дуже м’яко.

Під час наступу ХТШ, асадити намагалися прорвати фронт в Алеппо на якому знаходилися бійці Зінкі. Ті впоралися та відбили наступ. ХТШ подякувало бійцям Зінкі та нагородило їх 5000 доларів США та ще дали боєприпасів. Русня намагалася завадити просуванню ХТШ ударами з повітря, але марно. Також марним було сподівання, що незалежна ісламська опозиція та протурецькі угруповання повбивають один одного на радість асаду.

З тим, захопивши території в Алеппо ХТШ фактично перервало сполучення між протурецькими групами в Африні та Ідлібі, в турків це занепокоєння не викликало. І сьогодні вже стало ясно чому. ХТШ виступив з заявою, що Ідлібу потрібна єдність. Одна повстанська армія під одним центральним командуванням, а не 100 неактивних повстанських угруповань, які ненавидять і враджують один з одним. Всі зустрічі і переговори, щоб об’єднати їх добровільно  не вдалися протягом останніх 3 років. ХТШ намагається досягти єдності силою зараз, щоб уникнути катастрофи, як в Дараа.

Тому, Тахрір аль-Шам прийняв рішення захопити все утримувані повстанцями території в Ідлібі і розпустити всі групи НВФ. Союзним групам дав 24 години, щоб приєднатися до ХТШ.

Блискавичне розв’язання багатоходовочки. Русня вже давно намагалася стравити турків з ХТШ, постійно нагадуючи про їх зв’язок з аль-Нусрою (сирійською аль-Каїдою). Але не так сталося як гадалося.
Турки спочатку вивели всі боєздатні підрозділи повстанців для наступу на курдів. І цей наступ невідмінно станеться. А ХТШ дали карт-бланш на зачистку решти хворих та немічних в Ідлібі, а як смаколик, вони заберуть все озброєння і техніку яка залишилася.
А самий «цимес» цього, це те, що ХТШ нарешті зможе вдосталь навоюватися з асадом та руснею. Бо до них вже накопичилося занадто багато питань. А Ердоган звісно “не зможе” на це впливати. А турецька зброя яка опиниться в руках ХТШ, як виявиться була захоплена саме під час сьогоднішніх подій. За сьогодні ХТШ вже захопили 12 населених пунктів. В деяких проходять невеличкі сутички, в деякі захотять без спротиву,

в деяких рештки НФВ вже пакують речі та вирушають на північ до турків.

А деякі навпаки дистанціюються від “будь-яких внутрішніх бойових дій”. Так, 111 полк сил ВСА, підкреслив, що бійці завжди знаходяться в бойовій готовності через їх небезпечну позицію на передовій з урядовими військами.

У звільнених районах члени Тахрір Аль-Шама готують поставки надзвичайної допомоги для поширення серед населення на захід від Алеппо.

Надійшла свіжа інфографіка про втрати танків асадитами за 2018 рік. Підбито 66. Виведено з ладу 38. Взято в якості трофеїв 4.

Ісламська держава: Наступ Коаліційних сил на останній оплот ісламської держави в провінції Дейр Ез-Зор триває. Операторів США замінили оператори з Франції та Британії. Вже два британці отримали поранення в Аш-Шафах, один важкі. Іділівці намагаються покинути зону бойових дій. Повідомлялося про взяття в полон 5-х іділівців іноземних громадян. Велика група терористів вирвалася з оточення та в районі Ас Сайал і повернулася в сирійську пустелю на територію під контролем асада. Під час прориву в н.п. Ас Сайал їм вдалося знищити близько 60 асадитів, захопити припаси та зброю.


На зараз ісламісти, ще контролюють невеличку ділянку місцевості між н.п. Аш Шафах на півночі та Аш Шайлах на півдні.


Сьогодні, сили СДС вдало відбили черговий відчайдушну контратаку іділівців в районі Аль Абу-Бадран на півдні Аш Шафах і перейшли в наступ в районі Аль-Румайал.
Далі буде…

Близький Схід