fbpx
Що там у Сирії – хроніка подій за 3 червня

Що там у Сирії – хроніка подій за 3 червня

Близький Схід Світ Сирія

Сьогодні арабські опозиційні ЗМІ вийшли з публікацією на тему, що оманливе затишшя настало в Сирії, поки інші держави вирішують її долю. А асад намагається надурити світового «лева» та позбутися Ірану і ІДІЛ, щоб його лишили в спокою.А тим часом асад приймає нового посла КНДР та обіцяє дружбу на віки з північно-корейським лідером.

Поцупив діаграму втрат шиїтських найманців за неповні 6 місяців 2018року. Цю групу бойовиків споряджає та постачає Іран. Питання рахувати чи ні ці військові сили – іранськими? (Це питання для ватопітеків. Проводимо аналогію з Донбасом). Втрати в цілому – дикі. Це знов ж таки питання – як довго вистоїть асад, якщо ця братва зрушить по домівках?

Надзвичайно складне становище з сирійськими біженцями вже викликає незадоволення в арабських країнах та навіть союзників асада. Ті сирійці що тимчасово виїхали на палестинські землі не можуть повернутися назад, бо асадівські поліцаї їх просто-напросто не пропускають. Хезболла яка надала прихисток біженцям поки здивована. А в Саудівський Аравії для сирійських біженців встановили додатковий податок.

Алеппо-Ідліб: Якою складною є обстановка на території провінції Ідліб, що контролюється повстанцями видно з цієї кольорової ковдри з клаптиків. Зони контролю зазначені станом на 1 червня.

В асадитів знов щось не ладно, вчора ввечері вибухнули боєприпаси на авіабазі Джірах на сході провінції. Вбиті принаймні 3 солдати САА, по пораненим даних нема. Ця авіабаза була відбита в ІДІЛ в травні 2017 р., та весь час активно відновлювалась. Відбудована нова злітно-посадкова смуга. І ось така халепа.

Провінція Дараа: В Дараа продовжують прибувати підкріплення Сирійської урядової армії. Очевидно масштабна атака на позиції повстанців не за горами.

Тим часом, опозиція бореться на два фронти. Другий з ІДІЛ. Та несе втрати. Ісламісти хизуються вбивством 5 бійців ВСА, включно з 2 командирами.

Провінція Дейр Ез-Зор: Прес-секретар Демократичних сил Сирії Кіно Габріель: «Демократичні сили Сирії продовжують працювати з Коаліцією, щоб ліквідувати ІДІЛ і повернути життя сирійців до норми. Найближчим часом розпочнеться наступний етап операції. Кінець халіфату близький. На підтримку вільної демократичної Сирії».

І вже з ранку повідомили про початок жорстоких боїв між коаліційними силами та ІДІЛ на сході провінції. Крім ІДІЛ під вогонь потрапили також осередки Аль-Каїди, що розміщувалися в цій місцевості. На жаль, ВПС коаліції під час ударів не завжди вдається уникнути супутніх жертв серед цивільних. Зазвичай терористи прикриваються місцевими.

Бойовики ісламської держави знов атакували САА в місті Аль-Салхія та селі Хасарет Брейф на сході провінції районі Абу Камаля. Кажуть що солдати та проасадівські елементи зазнали втрат. Поки без подробиць. Згодом САА повідомила що напад відбитий.Далі буде…

Близький Схід Світ Сирія