fbpx
Український Іл-76МД доставив в США, ймовірно, радіолокаційне обладнання

Український Іл-76МД доставив в США, ймовірно, радіолокаційне обладнання

Україна-США

3 січня військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ приземлився на території бази Національної гвардії США в міжнародному аеропорту Солт Лейк Сіті. Тут базується 151 ескадрилья літаків-заправників. Як повідомив виданню War Zone офіцер Повітряних сил США Кевін Ларсен 151 ескадрилья допомагала у виконанні контракту авіабази Повітряних сил США Хіл з доставки радара. Місцеві спотери опублікували фотографію українського літака поруч з яким видно транспорт, який візуально схожий на вітчизняні РЛС.


Американські оглядачі припускають, що найімовірніше український радар придбано за програмою FME (foreign materiel exploitation). В її рамках США закуповують іноземні системи та озброєння для детального вивчення потенційних загроз. Так, у 2017 США вже придбали український радар 36D6M1-1. На території авіабази Хіл знаходяться підрозділи, які відповідальні за реалізацію цієї програми.

Цікаво, що над територією Америки український літак летів з реєстрацією, яка належить Боїнгу-737 авіакомпанії “Дніпроавіа” – UR-IVK.

За даними відкритих джерел станом на 5 січня український Іл-76МД з бортовим номером 76413 (належить 25 авіаційній транспортній бригаді, що базується в Мелітополі ) здійснив переліт в зворотньому напрямку.

Україна-США