fbpx
Австралія передала Тувалу патрульний катер Te Mataili III

Австралія передала Тувалу патрульний катер Te Mataili III

Austal Австралія Азія Океанія Патрульні катери Світ Тихий океан Тувалу

Австралія передала острівній країні Тувалу патрульний катер Te Mataili III класу Guardian.

Про це повідомила компанія Austal, що їх виготовляє.

Він став 21-м катером, побудованим відповідно до угоди між австралійським урядом та компанією Austal в травні 2016 року за програмою PPB-R (Pacific Patrol Boat Replacement) для подальшої безоплатної передачі 12 острівним країнам.

Початковий договір передбачав будівництво 21 патрульного катера загальною вартістю 305 млн доларів. Проте опціонами, укладеними у квітні 2018 року, в листопаді 2022 року та червні 2024 року, кількість замовлених суден зросла до 24 одиниць.

Катер RVS Takuare Республіки Вануату - це 39,5-метровий сталевий однокорпусний патрульний катер класу Guardian, спроєктований і побудований Austal

Програма PPB-R спрямована на надання безоплатної допомоги урядам 12 острівних держав Тихоокеанського регіону для охорони  їхніх територіальних вод. Вони призначені для заміни 22 патрульних кораблів, які Австралія передала країнам регіону раніше.

Їх уже отримали: Папуа-Нова Гвінея, Фіджі, Федеративні Штати Мікронезії, Тонгу, Соломонові Острови, Острови Кука, Кірибаті, Маршаллові Острови, Палау, Самоа, Тувалу, Вануату та Тимор-Лешті.

Тобто патрульний катер для Тувалу початково мав стати завершальним у виконанні угоди між Австралією та компанією Austal.

Te Mataili III замінює Te Mataili II, патрульний катер класу Guardian, який передали Тувалу в 2019 році і який успішно працював, доки не був значно пошкоджений під час подвійних циклонів, які вдарили по Вануату в 2023 році.

На церемонії передачі Te Mataili III головний виконавчий директор Austal Limited Педді Грегг сказав, що поставка 21 патрульного катера класу Guardian відзначає ефективність команди Austal Australia.

«Всього за п’ять років компанія Austal Australia поставила 21 патрульний катер класу Guardian, що є фантастичним досягненням і чудовою демонстрацією можливостей та ефективності військово-морської суднобудівної промисловості Західної Австралії», — сказав пан Грегг.

Церемонія передачі патрульного катеру Te Mataili III Тувалу

Проєкт передачі патрульних катерів продовжує підтримувати 200 прямих робочих місць в Austal Australia та понад 200 непрямих робочих місць на національному рівні через австралійські підприємства, які укладаються з Austal.

«Ще раз дякуємо всім, хто зробив і продовжує робити свій внесок в успіх проекту заміни патрульного катера Pacific», — додав пан Грегг.

Короткі технічні характеристики катерів Guardian:

Довжина: 39,5 метрів;
Ширина: 8 метрів;
Екіпаж: 23 особи;
Максимальна швидкість: 20 вузлів;
Озброєння: немає даних.

Хоч Австралія передає катери без озброєння, їхня конструкція дозволяє країнам-одержувачам встановити пару важких кулеметів на обох флангах і, можливо, бойовий на носовій палубі в разі потреби.

Austal Австралія Азія Океанія Патрульні катери Світ Тихий океан Тувалу