fbpx
Британія готова допомогти Польщі посилити протиповітряну оборону на фоні передачі МиГ-29 Україні

Британія готова допомогти Польщі посилити протиповітряну оборону на фоні передачі МиГ-29 Україні

Авіація Велика Британія Винищувач Військова допомога Європа МиГ-29 Польща ППО та ПРО Світ Сусіди

Велика Британія готова допомогти в посиленні протиповітряної оборони Польщі.

Вона готова заповнити прогалини в обороні повітряного простору країни, які виникли після того, як Варшава передала Україні частину своїх винищувачів МиГ-29.

Про це в інтерв’ю Die Welt заявив заступник міністра оборони Британії Джеймс Гіппі.

Він наголосив, що рішення Польщі передати Україні винищувачі МиГ-29 стало великим кроком.

На його думку, передача цих бойових літаків – найкраще рішення для українських військових, адже, за його словами, ЗСУ потрібні літаки, які українські льотчики вже знають і якими вміють керувати.

“Ми будемо дуже позитивно дивитися на прохання Польщі заповнити прогалини. Ми зробили це, коли Варшава вперше поставила танки Т-72 в Україну, і ми тоді відправили танки Challenger 2 до Польщі. Те ж саме стосується і винищувачів”, – сказав він.

Проте Джеймс Гіппі зазначив: поки що уряд Великої Британії не отримував заявки на таку допомогу з Варшави.

Щоправда не уточнюється, чи йдеться про безпосередню передачу винищувачів, чи про патрулювання британськими літаками повітряного простору Польщі на ротаційній основні.

Минулого тижня стало відомо, що Польща планує передати Україні перші чотири винищувачі МиГ-29, а пізніше і взагалі всі свої бойові літаки цього типу. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда: «По-перше, буквально найближчими днями ми передамо Україні, наскільки я пам’ятаю, чотири літаки в повному робочому стані».

МиГ-29 Повітряних сил Польщі. Фото: ЗМІ Польщі

Він також додав, що решта літаків зараз перебуває на сервісному обслуговуванні. Після завершення необхідних робіт їх теж передадуть Україні.

Точну кількість готових до передачі літаків не називали, проте відомо, що на озброєнні Повітряних сил Польщі є 26 винищувачів МиГ-29 у різному стані готовності.

МиГ-29 Польщі

Українські пілоти мають великий досвід застосування винищувачів МиГ-29. Тому ці борти від союзників мають допомогти Повітряним силам ЗСУ контролювати повітряний простір та перехоплювати російські повітряні цілі: літаки та гелікоптери, БПЛА і крилаті ракети.

Авіація Велика Британія Винищувач Військова допомога Європа МиГ-29 Польща ППО та ПРО Світ Сусіди