fbpx
Чехія замовила 100 тисяч боєприпасів до РПГ-7

Чехія замовила 100 тисяч боєприпасів до РПГ-7

Боєприпаси Європа Піхотне озброєння Світ Чехія

Чехія підписала угоду на постачання боєприпасів до гранатомету РПГ-7, що будуть використані для підготовки українських військових.

Новина оприлюднена на урядовому сайті Чехії.

Міністерство оборони країни повідомило про контрактування виробництва 100 000 боєприпасів до протитанкового гранатомету РПГ-7, які мають бути поставлені з 2024 по 2031 роки.

Постачальником боєприпасів є компанія STV Group, яка є прямим виробником у Чехії. Вартість угоди складає 2,5 млрд чеських крон, що еквівалентно 112 млн доларів.

За словами представників міноборони, завдяки закупівлі наступного року стане можливою підготовка українських військових у Чехії, яку в листопаді продовжили на 2024 рік.

Наразі, за словами посадовців, близько 3 500 українських солдатів пройшли підготовку в Чехії, і приблизно ще 500 були підготовлені чеськими інструкторами в Польщі.

Відмова від радянської спадщини

Варто зауважити, що паралельно із черговою великою угодою на закупівлю боприпасів до РПГ-7 у Чехії вже давно тривають дискусії про відмову від гранатометів радянського зразка та їх заміни на більш сучасні аналоги.

Наміри замінити радянський протитанковий гранатомет РПГ-7 на більш сучасний зразок озвучуються у Чехії ще з 2000-х років. Для потреб спецпризначенців була придбана обмежена партія шведських гранатометів Carl Gustaf M3.

Спочатку їх отримання задумувалось для вирішення широкого спектру завдань, для чого мали отримати велику номенклатуру боєприпасів, але через фінансові можливості країна придбала обмежену кількість гранатометів та боєприпасів.

Наступного разу про заміну на сучасний зразок до 2020 року заговорили у 2015 році, але у 2019 році просуванню плану не було і повну заміну перенесли до 2025 року.

На сьогодні армія Чехії має в своєму арсеналі три типи ручних протитанкових гранатометів – це згадані вище РПГ-7, шведський гранатомет Carl Gustav M3 та легший одноразовий чехословацький аналог РПГ-75.

Останній все ще виготовляється в Чехії підприємством ZEVETA Bojkovice a.s. В жовтні чеські волонтери відкрили збір на закупівлю 1000 таких гранатометів для українських військових.

Боєприпаси Європа Піхотне озброєння Світ Чехія