fbpx
Данія анонсувала 15-й пакет військової допомоги Україні

Данія анонсувала 15-й пакет військової допомоги Україні

Боєприпаси Військова допомога Данія Європа Світ Україна

Уряд Данії анонсував передачу Україні нового траншу військової допомоги, до якого увійдуть артилерійські снаряди та боєприпаси до ППО.

Новина оприлюднена на сайті данського оборонного відомства.

Данія профінансує новий великий пакет військової допомоги розміром приблизно 1,7 мільярда данських крон (247,4 млн доларів), що стане 15-м від початку повномасштабного російського вторгнення.

Завдяки контакту з міністерством оборони Чехії данське міноборони профінансувало придбання 15 000 одиниць 155-мм артилерійських боєприпасів, які будуть доставлені в Україну протягом кількох місяців.

«Україна продовжує потребувати підтримки, не в останню чергу в артилерійських боєприпасах. З 15-м пакетом допомоги Данія робить фінансовий внесок у закупівлю зброї та боєприпасів як через інші країни, зокрема Нідерланди та Чехію, так і через продовження співпраці з данською оборонною промисловістю», – наголосив міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

Раніше, 17 лютого президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла за кордоном близько 800 тисяч артилерійських снарядів, готових до продажу.

За його словами, за кордоном вдалося знайти близько 500 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм та 300 тисяч снарядів калібру 122 мм. Вони можуть бути переправлені в Україну за лічені тижні, однак проблемою залишається фінансування.

ППО

Також данські урядовці анонсували передачу Україні обладнання та боєприпасів для неназваних систем протиповітряної оборони.

Імовірно, йдеться про ракети AIM-9 та AIM-120, що стоять на озброєнні країни та використовуються для українських комплексів NASAMS.

Крім того, до пакета увійдуть засоби для розмінування та безпілотні літальні апарати, радари, засоби зв’язку та обладнання для безпілотників від данських компаній.

Загалом новий транш передбачає використання фонду на загальну суму 1 738 млн данських крон у 2024-2026 роках, з яких 886 млн буде використано у 2024 році, 796 млн у 2025 році та ще 55 млн у 2026 році.

Нагадаємо, що днями уряд Швеції анонсував рекордний транш військової допомоги, до якого увійдуть бойові катери, бронетехніка, засоби ППО та боєприпаси.

Боєприпаси Військова допомога Данія Європа Світ Україна