fbpx
Дослідний «Нептун» передали ВМС

Дослідний «Нептун» передали ВМС

«Нептун» Андрій Таран ВМС України ЗСУ Олексій Неїжпапа ОПК Україна Флот

Дослідний зразок мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун» сьогодні передали до визначеної частини ВМС ЗС України.

Про це звітує Міністерство оборони України.

Анонсовану раніше передачу дослідних зразків «Нептун» привітав Міністр оборони України Андрій Таран.

За його словами дані комплекси виготовлені в рамках державного контракту між Міністерством оборони України та Державним підприємством «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» і значно посилять спроможності Збройних Сил в Азово-Чорноморському регіоні.

— Завдяки спільній роботі оборонного відомства і вітчизняних підприємств вдалося виготовити озброєння нового покоління, що збільшить стримуючий потенціал та підвищить вплив України на морі. Наше домашнє завдання — замкнути «Нептуни», ракетні і патрульні катери, корвети в єдину систему оборони, яка зможе дати відсіч противнику з моря, — наголосив Андрій Таран.

Відповідний береговий підрозділ уже сформовано у Військово-Морських Силах Збройних Сил України та він вже почав набувати бойових спроможностей.

Уніфікована пускова установка ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун»

В урочистому заході взяли участь Командування національного флоту на чолі з командувачем ВМС контр-адміралом Олексієм Неїжпапою, представники підприємства-розробника – «Державного Київського конструкторського бюро «Луч», обласної державної адміністрації та духовенство.

Також серед запрошених були курсанти Інституту ВМС – майбутні ракетники, які вже вивчають цей комплекс і в подальшому будуть нести службу на ньому.

– Цей комплекс призначений захищати Україну як в Азовському так і в Чорноморському регіоні. Завдяки цій батареї, розпочнеться практична підготовка новостворенного дивізіону. Попереду робота щодо розбудови наступних дивізіонів. Це стане ракетним щитом України на морі, – наголосив керівник національних ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа.


Ракетний дивізіон готується до стрільб з “Нептуна” за допомогою системи “Дельта”


Рухомий командний пункт РКП-360

В свою чергу, керівник державного підприємства КБ «Луч» доктор технічних наук, Герой України Олег Коростельов зазначив, що згідно плану, вони приступили до виготовлення серійного зразку, що дозволить перейти від навчально-бойового комплексу до серійного виробництва.

Транспортно-заряджальна машина ТЗМ-360

Варто зазначити, що особовий склад офіцерів берегового ракетного дивізіону, який проходить службу на даному комплексі, готувався вже під час розробки «Нептуну» і приймав участь у державних випробуваннях даного зразку військової техніки.

«Нептун» Андрій Таран ВМС України ЗСУ Олексій Неїжпапа ОПК Україна Флот