fbpx
ФРН може купити три типи літаків на заміну Tornado

ФРН може купити три типи літаків на заміну Tornado

Eurofighter F/A-18 Hornet Growler Tornado Авіація Німеччина ПС Німеччини США Ядерна зброя

Уряд ФРН вивчає можливість заміни старих бомбардувальників Tornado Panavia на три типи літаків. Мова йде про Eurofighter Typhoon, F/A-18E/F Super Hornet та EA-18G Growler. Раніше передбачалося, що Tornado Panavia замінить лише один літак. Проте цей літак в тому числі повинен пройти сертифікацію на можливість бути носієм ядерних боєприпасів типу В-61. Про це пише ресурс The Drive.

Як наслідок виникли протиріччя. Закупівля лише Eurofighter Typhoon вимагає подальшої сертифікації на право застосовувати американські ядерні боєприпаси В-61. Цей процес міг розтягнутися на роки. В той же час ФРН має надавати носії для американської тактичної ядерної зброї в Європі. Відповідна практика в рамках НАТО сформувалася іще в Холодну війну. Американці надають боєприпаси, а низка європейських союзників засоби доставки.

В той же час закупівля лише американських винищувачів теж викликала питання. Вважається, що процес сертифікації на право застосовуння ядерних боєприпасів В-61 винищувачем F/A-18E/F пройде швидше чим в випадку Eurofighter Typhoon.

Проте закупівля ФРН американських винищувачів могла викликати критику серед європейських партнерів таких як Франція. Берлін і Париж в 2018 році почали проект щодо створення перспективного літака нового покоління (Future Combat Air System, FCAS). В таких умовах купівля ФРН американських винищувачів, тобто інвестиція в ОПК США, а не Європи, могла б поставити під сумнів майбутні спільні проекти.

Тому уряд ФРН може закупити відразу три типи літаків на заміну Tornado Panavia. Мова йде про 90 Eurofighter Typhoon, 30 F/A-18E/F Super Hornet і 15 EA-18G Growler. Частина нових Eurofighter Typhoon замінять більш старі моделі цього ж винищувача, які стоять на озброєнні в ВПС ФРН.

Літаки РЕБ EA-18G мають замінити літаки Tornado ERC, які виконують подібну фукцію. Нові літаки РЕБ зможуть супроводжувати винищувачі четвертого покоління F/A-18E/F Super Hornet в гіпотетичній місії по доставці ядерних і неядерних боєприпасів в умов наявності в противика сучасних систем ППО.

На сьогоднів парк бойових літаків ФРН нараховує 141 Eurofighter Typhoon і 93 Tornado. Повністю Tornado Panavia мають бути списані в ВПС ФРН до 2030 року.

В той же час, як показав нещодавній матеріал Deutsche Welle, американські ядерні боєприпаси В-61 продовжують викликати протиріччя в ФРН. В 2010 році Бундестаг проголосував за резолюцію, яка закликає уряд вивести із країни американські ядерні боєзаряди.

На противагу цьому США протягом 2022-24 років хочуть провести в Європі процес заміни старіших модифікацій бомб вільного падіння В-61 на новіші. Мова йде про модифікацію В-61-12, яка має замінити модифікації В-61-3 і В-61-4.

Eurofighter F/A-18 Hornet Growler Tornado Авіація Німеччина ПС Німеччини США Ядерна зброя