fbpx
Іран атакував два нафтових танкери у Оманській затоці

Іран атакував два нафтових танкери у Оманській затоці

Азія ВМС Ірану ВМФ США Іран Оманська затока Світ США

Кораблі військово-морських сил Ірану намагались захопити два нафтові танкери та обстріляли один із них намагаючись зупинити.

Про це повідомляє Центр військово-морських сил США,

О першій годині ночі за місцевим часом іранське військове судно наблизилось до нафтового танкера TRF Moss у міжнародних водах Оманської затоки. Іранський корабель покинув місце події після прибуття ракетного есмінця USS McFaul (DDG 74) ВМС США.

Для протидії іранському флоту ВМС США розгорнули засоби спостереження, включаючи морські розвідувальні безпілотники MQ-9 Reaper та патрульні літаки P-8 Poseidon.

Приблизно через три години ВМС США отримали заклик про допомогу від нафтового танкера Richmond Voyager. Він перебував на відстані понад 20 миль (32 км) від узбережжя Маскату, Оман.

Іранський корабель почав переслідування Richmond Voyager в радіусі однієї милі, наказуючи екіпажу танкера зупинити судно.

USS McFaul взяв курс на Richmond Voyager на максимальній швидкості, поки торговельний танкер продовжував свій рух.

До прибуття американського корабля іранські військові випустили кілька довгих черг зі стрілецької зброї та автоматичної гармати по танкеру.

Richmond Voyager не зазнав значних пошкоджень. Однак кілька снарядів влучили в корпус корабля поблизу кают екіпажу.

Корабель ВМС Ірану відразу відступив по прибуттю USS McFaul.

З 2019 року відбулася ціла серія атак Ірану на торгові судна. В квітні цього року підрозділ Корпусу вартових ісламської революції Ірану захопив нафтовий танкер в Оманській затоці. 

Подібні інциденти загрожують світовій економічній безпеці, адже наразі близько п’ятої частини усіх світових поставок морської сирої нафти та нафтопродуктів проходить через Ормузьку протоку, що з’єднує Оманську затоку з Перською затокою.

Азія ВМС Ірану ВМФ США Іран Оманська затока Світ США