fbpx
Кіберфахівці СБУ спільно з побратимами із Сил оборони уразили РЛС “Зоопарк”

Кіберфахівці СБУ спільно з побратимами із Сил оборони уразили РЛС “Зоопарк”

БпА (Безпілотні апарати) Втрати Росії РЛС «Зоопарк-1» Росія СБУ Україна

Кіберфахівці Служби безпеки України спільно з побратимами із Сил оборони уразили ворожу радіолокаційну станцію «Зоопарк».

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Спецпризначенці Департаменту кібербезпеки уразили російську радіолокаційну станцію кількома FPV-дронами.

Повідомляється, що росіяни розмістили поруч із добре закамуфльованою РЛС декілька макетів, але справжній «Зоопарк» це не врятувало.

Під час повномасштабної російсько-української війни росіяни не раз втрачали контрбатарейні радіолокаційні станції цього типу.

Дані OSINT-сервісу Oryx свідчать, що росіяни втратили дві установки «Зоопарк» (1Л219), чотири «Зоопарк-1» (1Л259) і дванадцять «Зоопарк-1М» (1Л261).

Про знищення «Зоопарк-1» (1Л259) «Мілітарний» розповідав 23 травня. Тоді підрозділ аеророзвідки виявив російську РЛС за допомогою дрона-розвідника.

Після ідентифікації цілі підрозділ передав координати виявленого об’єкта операторам ракетного комплексу HIMARS, що завдав точного удару та знищив установку керованою ракетою GMLRS.

«Зоопарк-1»

«Зоопарк-1» – це російський радіолокаційний комплекс розвідки та контролю стрільби. Він призначений для розвідки та виявлення вогню наземних артилерійських систем: ствольної артилерії та РСЗВ.

Комплекс визначає позиції артилерії за допомогою радара, виявляючи траєкторію польоту різних боєприпасів під час ведення вогню. Також комплекс можуть застосовувати для коригування вогню власної артилерії.

Радіолокаційна станція розміщена на шасі багатоцільової гусеничної платформи МТ-ЛБ. Сама РЛС має фазовану антенну решітку, яка здатна виявляти до 70 позицій за хвилину та одночасно супроводжувати до чотирьох цілей.

Виробник заявляє, що контрбатарейна РЛС здатна виявляти позиції 120-мм мінометів на відстані до 17 кілометрів, 105-мм та 155-мм гаубиці – до 12 кілометрів, а пуски з реактивних систем залпового вогню типу БМ-21 «Град» та БМ-27 «Ураган» – на відстані до 40—45 кілометрів.

БпА (Безпілотні апарати) Втрати Росії РЛС «Зоопарк-1» Росія СБУ Україна