fbpx
Китайське судно “осліпило” екіпаж філіппінського патрульного корабля

Китайське судно “осліпило” екіпаж філіппінського патрульного корабля

Берегова охорона Китаю Берегова охорона Філіппін ВМС Китаю Китай (КНР) Філіппіни Флот

Екіпаж корабля берегової охорони Китаю з бортовим номером 5205 направив промінь лазера військового класу на судно філіппінської берегової охорони MRRV-4403 Malapascua, що виконувало завдання у Філіппінському морі.

Про це повідомляє пресслужба берегової охорони Філіппін у своїх соцмережах.

Інцидент стався 6 лютого поблизу мілини Аюнгін в акваторії архіпелагу Спратлі, відомого у Китаї як острови Наньша. Китай називає мілину рифом Ренай.

У заяві берегової охорони Філіппін підкреслюється, що китайський корабель двічі направив промінь лазера в бік  корабля Malapascua, спричинивши тимчасову сліпоту його екіпажу на містку. Також китайський корабель «виконував небезпечні маневри», наближаючись до філіппінського судна на 137 метрів.

За заявою пресслужби берегової охорони острівної держави, для уникнення конфлікту судно MRRV-4403 Malapascuа змінило свій курс від Шола Аюнгін та попрямувала на острів Лавак для продовження морського патрулювання та підтримки іншого патрульного судна MRRV-9701 Teresa Magbanua у групі островів Калаяан.

Не перший інцидент

Ще в серпні китайська берегова охорона завадила кораблям Філіппін наближатися до мілини Аюнгін для поповнення запасів продовольства.

Тоді екіпаж корабля берегової охорони Китаю з бортовим номером 5205 зняв кришку з 70-мм автоматичної гармати, коли філіппінський корабель  MRRV-9701 Teresa Magbanua наблизився до мілини Аюнгін на відстань близько 5 кілометрів.

Тоді китайське судно спільно з декількома іншими кораблями берегової охорони сформувало морську блокаду в радіусі 24 кілометрів навколо акваторії для того, щоб стримувати кораблі уряду Філіппін.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило в понеділок, що філіппінське судно «проникло у води рифу Ренай без дозволу китайської сторони».

За словами китайського речника Ван Веньбіня, корабель морської охорони Китаю захищав суверенітет і морський порядок країни відповідно до її внутрішнього законодавства та міжнародного права. Тим не менш, він не уточнив, які саме дії вжила китайська сторона.

Водночас комендант берегової охорони Філіппін адмірал Артеміо Мабу заявив, що берегова охорона продовжуватиме захист територіальної цілісності країни від іноземної агресії у регіоні та не буде зважати на агресивні дії Китаю. Кораблі берегової охорони продовжать підтримувати присутність та відстоювати суверенні права уряду Філіппін.

Наразі архіпелаг Спратлі, який включає сотню невеликих островів і рифів, є спірною територією, на яку повністю або частково претендують Китай та Філіппіни. Китай заявляє про «беззаперечний суверенітет» майже над усім Південно-Китайським морем площею 1,3 мільйона квадратних миль, а також над більшістю островів у ньому.

Берегова охорона Китаю Берегова охорона Філіппін ВМС Китаю Китай (КНР) Філіппіни Флот