fbpx
Латвія збільшить витрати на оборону з огляду на російську загрозу

Латвія збільшить витрати на оборону з огляду на російську загрозу

Балтія Європа Латвія Світ

У найближчі роки Латвія планує підвищити витрати на власну оборону.

Про це інформує Мілітарний.

Латвія повинна збільшити оборонний бюджет до 2,5% ВВП в найближчі роки. Це необхідні країні з огляду на російську загрозу, пише ERR.

Очікується, що Сейм Латвії затвердить спільний план країн Балтії, який дозволить естонським, латвійським та литовським військовим без зволікань перетинати внутрішні кордони країн, щоб захистити весь регіон.

У виданні зазначають, що останнім часом у Латвії посилюються дебати про те, як підготуватися до російської загроз на додаток до оборони НАТО.

В країні сподіваються, що Сейм ухвалить рішення про подальше збільшення витрат на оборону.

«Ми робимо внесок у колективну оборону. Це включає значний фінансовий внесок до оборонного бюджету – 2,3 відсотка ВВП. Країни НАТО націлені на 2 відсотки, тому ми збираємося перевищити це», – сказав президент Латвії Егілс Левітс.

Латвія розглянула комплексний план захисту і вважає, що необхідні інвестиції, щоб країна могла задовольнити більшість своїх потреб у разі загрози.

За словами міністра оборони Артіса Пабрікса, велика частина цих 2,5 відсотка ВВП йде на розвиток Латвійської оборонної промисловості. Щоб країна могла задовольнити власні потреби. І щоб у Латвії були не лише власні військові можливості, а й додаткові робочі місця та система постачання.

Ілюстрація до новини. Фото: МО Латвії

«Немає гарантії, що ми отримаємо боєприпаси, зброю чи інші необхідні речі з тих країн, де ми повинні їх отримати. Немає гарантії, що ми отримаємо все це, коли нам це потрібно», – сказав міністр оборони Артіс Пабрікс.

Минулого місяця Державний департамент США схвалив прохання Естонії, Латвії та Литви щодо передачі Україні частини наявної у цих країнах зброї американського виробництва.

Фото на тему: Протитанковий комплекс Javelin

6 січня цього року, міністр оборони Латвії повідомив, що його країна відправить зброю та техніку до України. Це відбулося після зустрічі з послом України в Латвії Олександром Міщенком.

Балтія Європа Латвія Світ