fbpx
“Мотор Січ”, “АвтоКрАЗ” та інші підприємства не націоналізували, а передали Міністерству оборони

“Мотор Січ”, “АвтоКрАЗ” та інші підприємства не націоналізували, а передали Міністерству оборони

«Мотор-Січ» Війна з Росією Кабінет Міністрів КрАЗ Міністерство оборони (МОУ) ОПК РНБО Україна

Потужності компаній “Мотор Січ”, “Запоріжтрансформатор”, “АвтоКрАЗ”, “Укрнафта” та “Укртатнафта” передали в управління Міністерства оборони.

Про це на спільній пресконференції повідомили секретар РНБО Олексій Данилов, міністр оборони Олексій Резніков та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

На виконання рішення Ставки Верховного Головнокомандувача та у зв’язку з військовою необхідністю відповідно до Закону України від 17 травня 2019 року №4765 “Про передачу майна в умовах воєнного стану” було прийнято рішення про відчуження у власність держави активів стратегічно важливих підприємств держави. 6 листопада відбулось відчуження стратегічно важливих підприємств, серед яких: “Мотор Січ”, “Запоріжтрансформатор”, “АвтоКрАЗ”, “Укрнафта”, “Укртатнафта”. Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України“, – сказав Данілов.

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Міноборони в інтересах ЗСУ і всього сектору безпеки здійснюватиме управління всіма активами зазначених підприємств для забезпечення нагальних потреб військових.

Олексій Резніков, Денис Шмигаль та Олексій Данилов

Йдеться про використання паливно-мастильних матеріалів, відновлення та ремонт військової техніки, озброєння тощо.

Також міністр оборони зауважив, що загальні збори акціонерів уже відбулися, а сформовані наглядові ради будуть призначати менеджмент відповідно до законодавства.

Юридично процедура передачі Міністерству оборони цих підприємств визначається як “вилучення для військових потреб”.

Голова уряду Денис Шмигаль підкреслив, що роботи на підприємствах тільки побільшає, а ті виробництва, які не працювали – будуть запущені.

Підприємства, які працюють – продовжать працювати, хочу запевнити колективи цих підприємств, що жодних змін в роботі не відбудеться. Навпаки буде більше замовлень, буде більше гарантій від держави стосовно вашої роботи і виробництва вашої продукції. Стосовно тих підприємств, які не працювали на сьогоднішній день – ми потребуємо продукції цих підприємств, робота цих підприємств буде відновлена. Трудові колективи будуть повертатися до роботи і технічний потенціал цих підприємств буде використовуватися абсолютно повністю“, – зауважив Денис Шмигаль.

Ремонт бронетехніки Збройних Сил України. 2015 рік. Фото: Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, раніше зʼявилася новина про націоналізацію “Мотор Січ”, “Запоріжтрансформатор”, “АвтоКрАЗ”, “Укрнафта” та “Укртатнафта”.

23 жовтня СБУ затримала президента АТ “Мотор Січ” В’ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності цього підприємства, обох підозрюють у колабораційній діяльності та посібництві державі-агресору.

ПрАТ “АвтоКрАЗ” – це єдиний в країні виробник великовантажних автомобілів та один із основних постачальників вантажного транспорту для Збройних сил України. Компанія входить в групу “Фінанси та кредит” олігарха-втікача Костянтина Жеваго.

Нагадаємо, у 2021 році ПрАТ «АвтоКрАЗ» провалив замовлення Міністерства оборони України для Збройних Сил України. Подібна ситуація повторювалась за декілька років до цього.

В “Укрнафті” НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція, групі компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським — близько 42% акцій.

“Укртатнафта” володіє найбільшим НПЗ в Кременчуці. В “Укртатнафті” Коломойський спільно з Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%. Решта активу – у НАК “Нафтогаз України”.

“Запоріжтрансформатор” – підприємство з виробництва трансформаторного та реакторного обладнання, входить у групу “Енергетичний стандарт” Костянтина Григоришина. Завод припинив діяльність ще до початку війни.

«Мотор-Січ» Війна з Росією Кабінет Міністрів КрАЗ Міністерство оборони (МОУ) ОПК РНБО Україна