fbpx
Невідомі БПЛА атакували завод «Шахедів» у Росії

Невідомі БПЛА атакували завод «Шахедів» у Росії

БпА (Безпілотні апарати) Вибухи Війна з Росією Втрати Росії Росія Світ Сусіди

Вранці у вівторок 2 квітня безпілотники атакували підприємства у містах Єлабуга та Нижньокамськ у російському Татарстані.

Відео та фото атаки публікують медіа країни-агресорки.

Російські телеграм-канали пишуть, що близько шостої ранку за місцевим часом сталися вибухи на території особливої економічної зони «Алабуга», яка розташована біля міста Єлабуга.

Там, серед іншого, є два підприємства з виробництва російських військових дронів, зокрема Shahed. Це перша атака на російський Татарстан від початку повномасштабної російсько-української війни.

«Сьогодні вранці на підприємства республіки в Єлабузі та Нижньокамську було здійснено атаку безпілотних літальних апаратів», – заявив голова регіону Рустам Мініханов.

При цьому російський чиновник заявив, що нібито серйозних руйнувань немає, технологічний процес підприємств не порушено. За його словами, є руйнування приміщення.

На фото і відео очевидців потрапив пошкоджений двоповерховий будинок із написом «Герон». Відомо, що це один із корпусів хостелу, який збудували для співробітників особливої економічної зони та студентів освітнього центру «Алабуга Політех» у 2022 році. Повідомляється про шістьох постраждалих.

Згодом джерело «РБК-Україна» в українських спецслужбах повідомило, що це операція Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР).

Ціллю атаки у російському Татарстані, який розташований на відстані близько 1200 км від України, став завод зі складання «Шахедів», які росіяни маркують як «Герань-2».

За словами джерела в розвідці, внаслідок удару є «значні руйнування виробничих потужностей».

У 2024 році до виробництва іранських безпілотників у Росії залучена ціла мережа підприємств. Головними підрядниками проєкту є АТ «ОЭЗ ППТ “Алабуга”» та компанія «Алабуга Машинери». Саме вони відповідають за кінцевий результат.

На потужностях «Алабуга Машинери», що розташовані в особливій економічній зоні «Алабуга», виготовляють фюзеляж, двигун та працюють з електронікою. Там же відбувається кінцеве складання.

БпА (Безпілотні апарати) Вибухи Війна з Росією Втрати Росії Росія Світ Сусіди