fbpx
Нідерланди мають намір передати Patriot Україні

Нідерланди мають намір передати Patriot Україні

Військова допомога ЗРК Patriot Нідерланди ППО та ПРО Україна

Уряд Нідерландів має намір надіслати системи протиповітряної та протиракетної оборони Patriot в Україну.

Про це повідомляє нідерландське видання De Telegraaf з посиланням на слова прем’єр-міністра країни.

Ми маємо намір приєднатися до ініціативи Німеччини та США щодо відправлення Patriot в Україну“, – сказав прем’єр-міністр Марк Рютте, сидячи поруч з Байденом.

Раніше він сказав, що розмовляв з цього приводу по телефону з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. У понеділок Рютте також поспілкувався з президентом України Володимиром Зеленським.

Також про намір надати Patriot Україні повідомляє ще одне видання. Bloomberg пише про це із посиланням на анонімні джерела.

За словами людей, які знайомі з ситуацією, проте побажали залишитися неназваними, уряд Нідерландів незабаром ухвалить остаточне рішення щодо передачі цих комплексів.

Якщо це станеться – Нідерланди будуть третьою країною після США та Німеччини, яка надасть ЗСУ системи протиповітряної оборони великої дальності.

Відомо, що наразі Нідерланди мають на озброєнні декілька дивізіонів зенітно-ракетних комплексів Patriot у версії PAC-2 та PAC-3.

Україні довгий час відмовляли у комплексах Patriot. Після тривалих переговорів уряд США все-таки заявив про надання однієї батареї Patriot Україні в рамках грудневого пакету військової допомоги. Згодом таку ж заяву зробив уряд ФРН, узгодивши передачу ще однієї батареї.

MIM-104 Patriot

MIM-104 Patriot – американський зенітний ракетний комплекс, який виробляє група американських компаній на чолі з Raytheon. Комплекс створювали як універсальний засіб протиповітряної оборони на середніх та великих висотах для забезпечення протиракетної оборони на рівні армії США.

Patriot – це радіокомандний ЗРК, наведення ракети на ціль здійснюється за рахунок керування по радіоканалу по відбитому від цілі сигналу наземної РЛС.

Наразі армія США використовує зенітні комплекси Patriot модифікації PAC-3, котрі були прийняті на озброєння у 2001 році.

ЗРК Patriot здатен уражати повітряні цілі на висоті до 24,2 км, а його дальність залежить від типу ракети і становить від 50 до 160 км. Імовірність ураження повітряної цілі комплексом Patriot PAC-3 становить 80-90%, а тактичної балістичної ракети – 60-80% однією ракетою за умови відсутності перешкод. Максимальна швидкість цілі, яку може ефективно перехопити ЗРК, становить 1600 м/c.

Для перехоплення балістичних цілей в боєкомплект комплексу входить спеціальна протиракета ERINT, що уражає ціль прямим влучанням бойової частини у формі вольфрамового стержня. Дальність ураження балістичних цілей протиракетою ERINT становить від 20 до 45 км залежно від відстані розміщення пускової установки та радару комплексу. Максимальна висота ураження балістичних цілей становить 20 км.

Військова допомога ЗРК Patriot Нідерланди ППО та ПРО Україна