fbpx
Нідерланди передадуть додаткові F-16

Нідерланди передадуть додаткові F-16

F-16 Авіація Військова допомога Європа Нідерланди Світ Україна

Нідерланди передадуть Україні додатково ще шість винищувачів F-16, що були вилучені з контракту на продаж компанії Draken.

Новина оприлюднена на сайті міністерства оборони Нідерландів.

Уряд країни провів переговори з Draken International в ході яких обидві сторони прийшли до висновку, що продаж і постачання компанії шести законтрактованих літаків F-16 не відбудеться в короткостроковій перспективі.

Цю інформацію також підтвердила у своїх соціальних мережах міністр оборони Кайса Оллонгрен.

Міністерство оборони Нідерландів готує до доставки в Україну ще 6 винищувачів F-16. Загальна кількість дорівнює раніше обіцяним 24 F-16“, – повідомила Оллонгрен.

Тобто з 42 обіцяних літаків 24 будуть передані Україні, а решта 18 відправляться до навчального центру F-16 в Румунії, де використовуватимуться для підготовки укаїнських пілотів.

Варто зазначити, що підготовка льотчиків проводитиметься тією самою компанією Draken International з якою і була призупинена угода про продаж.

Загалом, на сьогоднішній день, за планами Україна має отримати від союзників десятки винищувачів. Зокрема, 24 літаки від Нідерландів та 19 від Данії.

Також невідому кількість має передати Норвегія та Бельгія. Однак остання розпочне постачання не раніше 2025 року яке напряму залежатиме від темпів поставок F-35.

Поява літаків в Україні

Українські пілоти, техніки та інший персонал вже тривалий час проходять навчання з експлуатації цих літаків закордоном. Втім, однією з головних умов передачі все ще залишається готовність авіаційної інфраструктури в Україні.

Для вирішення технічних питань в листопаді заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк  анонсував створення структури для всебічного забезпечення неперервного процесу інтеграції багатоцільового літака F-16.

Передбачено, що програма матиме два етапи розгортання: «швидкий трек», розрахований до кінця 2024 року, і масштабування.

Основними напрямами роботи стануть:

  • підтримка та розвиток інфраструктури аеродромів (авіаційних баз);
  • всебічний захист аеродромної інфраструктури, включаючи систему ППО;
  • відбір та навчання льотного складу й іншого авіаційного персоналу;
  • підтримка життєвого циклу літаків і логістичне супроводження;
  • міжнародна комунікація та інші юридичні, фінансові, безпекові і адміністративні функції.

Нагадаємо, що окрім розвитку інфраструктури для нових літаків українські представники міноборони вже опрацьовують зі Сполученими Штатами можливості щодо підготовки та модернізації F-16 до вимог сучасного поля бою.

F-16 Авіація Військова допомога Європа Нідерланди Світ Україна