fbpx
Україна обговорює модернізацію F-16

Україна обговорює модернізацію F-16

F-16 Авіація Європа Модернізація Світ Україна

Україна шукає можливості для модернізації запланованих до передачі винищувачів F-16.

Про це повідомила народний депутат Олександра Устінова в інтерв’ю виданню “Європейська правда”.

Устінова розповіла, що українські представники включно з міністерством оборони активно обговорюють модернізацію запланованих до передачі винищувачів з міжнародними партнерами.

Ми домовляємося про модернізацію тих F-16, які нам пообіцяли надати. Тому що нам потрібні потужніші радари та кращі ракети на них. Просто дати нам літак, на якому буде радар на 60 км, як на МіГах – це не має сенсу“, – заявила нардеп.

Вона підкреслила, що лише модернізовані літаки зможуть протидіяти російській авіації на передовій та вплинути на хід бойових дій.

Лише так ми зможемо засікати їхні літаки, які 500-кілограмовими авіабомбами закидують наших хлопців на “передку”. Адже зараз вони підіймають літак, запускають кориговану бомбу – а ми його не бачимо“, – розповідає вона.

Нардеп наряму не озвучила деталі переговорів з партнерами. Проте очевидним залишається те, що для модернізації літаків буде необхідною кооперація з американською промисловістю.

За словами Устінової, нові літаки варто очікувати в кращому випадку на кінець весни. Така тривалість пояснюється довгими термінами навчання пілотів, більшість з яких буде готова саме в першій половині 2024 року.

Теоретично, часу, що буде витрачений на навчання льотчиків, має бути достатньо для проведення модернізації частини літаків запланованих до передачі Україні.

Українські F-16

В рамках військової допомоги Україна має отримати від європейських партнерів винищувачі F-16 Block 20 MLU, що були модернізовані в рамках програми “Mid-Life Update” на початку 2000-х років.

Однак загальне положення європейських винищувачів на фоні інших сучасних модернізацій не дуже відповідає нинішнім вимогам.

Винищувачі F-16 Повітряних сил Нідерландів у Румунії. Листопад 2023. Кадр з відео Valahia News

Перспективною для українських F-16 може стати модернізація зі встановленням сучасної бортової радіолокаційної станції AN/APG-83 з активною фазованою антенною решіткою. Новий радар дозволить збільшити дальність виявлення цілей, та забезпечити велику ймовірність виявлення низьковисотних та малогабаритних об’єктів.

Нова модернізація, зокрема, також має передбачати адаптацію для використання більш досконалих ракет повітря-повітря малої дальності AIM-9Х, а також нових американських ракет повітря-повітря середньої дальності AIM-120D з дальністю польоту більше сотні кілометрів.

Більше про перспективне озброєння для F-16 можна прочитати у статті “Зброя F-16: які бомби та ракети будуть потрібні Україні

F-16 Авіація Європа Модернізація Світ Україна